Uber stopt met software om inspecteurs te ontwijken

Uber gaat zijn software Greyball niet langer gebruiken om inspecteurs te ontwijken. Dat schrijft Joe Sullivan, de chief security officer (CSO) van het bedrijf in een blogpost. Vorige week onthulde The New York Times dat Uber met de software inspecteurs kan herkennen om controles en boetes te ontlopen.

Het taxibedrijf gebruikte de software om actief te zijn in steden terwijl het er nog geen toestemming voor had gekregen. Daar belooft het bedrijf een einde aan te maken. “Vanaf nu verbieden we het (gebruik van Greyball, red.) uitdrukkelijk om lokale autoriteiten op te sporen”, schrijft Sullivan. Het duurt volgens hem enige tijd voordat het verbod volledig is doorgevoerd. Uber biedt in het bericht geen excuses aan voor het gebruik van de software op deze manier.

In plaats daarvan richt hij zich op andere dingen waar de software voor gebruikt kan worden, bijvoorbeeld om nieuwe functies te testen of voor marketingdoeleinden. Volgens The New York Times gebruikte Uber de software Greyball in ieder geval in Australië, China en Zuid-Korea en de steden Parijs, Las Vegas en Boston. De krant schreef dat het bedrijf inspecteurs onder meer opspoorde door social-media-profielen te checken.

Vergaande maatregelen

Ook werden gebruikers gemarkeerd die de app regelmatig bij overheidsgebouwen openden. Het bedrijf ging zelfs naar elektronicawinkels om apparaatnummers van de goedkoopste telefoons te achterhalen. Goedkope telefoons werden volgens de New York Times door de autoriteiten gekocht om meerdere Uber-accounts te maken.