Uber voert eerste tests uit met zelfrijdende auto

De verwachting is dat volledig zelfrijdende auto’s als eerste op de markt zullen komen als een soort taxidienst. En daarom stuwen bedrijven als Uber de ontwikkelingen verder voort. Het bedrijf heeft vandaag de auto getoond waarmee het testritten uitvoert in de Amerikaanse stad Pittsburgh.

Het gaat hierbij niet om een door Uber zelfgebouwde auto, zoals Google tegenwoordig heeft. Uber heeft hybride Ford Fusion ongebouwd tot zelfrijdende auto. Er zitten sensoren, lasers en camera’s in. Het is een project van Ubers Advanced Technologies Center dat toevalligerwijs ook in Pittsburgh zit.

Uber laat de auto niet alleen rondrijden om het systeem te testen. Het verzamelt tegelijkertijd kaartinformatie die het bedrijf goed kan gebruiken. Helemaal zelfstandig rijdt hij niet; er zit een chauffeur in die de auto over kan nemen in geval van nood. Iets wat je natuurlijk wilt bij testritten en wat ook gewoon wettelijk verplicht is.

Testritten

Exact een jaar geleden werd de auto al gespot in de stad, maar volgens Uber reed hij toen nog niet zelfstandig. Mogelijk reed de auto toen met chauffeur rond om de omgeving in kaart te brengen.

De echte testritten zijn nu enkele weken bezig. Uiteraard heeft Uber toestemming van de lokale regering en is de politie op de hoogte van de testritten. De burgemeester is zelfs razend enthousiast:

Van de eerste stalen molen tot laboratoria, Pittsburgh heeft een rijke geschiedenis op het gebied van innovatie. Nu maken opnieuw een stap voorwaarts door een thuis te bieden aan Ubers Advanced Technologies Center, waar wereldleiders op innovatievlak helpen om de toekomst van transport vorm te geven.

Voorlopig gaat het om lokale testritjes. Voordat je een Uber kunt bestellen zonder chauffeur zijn we jaren verder.