Unique: een slim horlogebandje voor normale horloges

Wil je geen smartwatch dragen, omdat je ze bijvoorbeeld niet mooi vindt, maar toch gebruik maken van een aantal voordelen die een smartwatch je kan bieden? Dan is een slim horlogebandje misschien de oplossing. De Unique is een bandje waarmee elk horloge een smartwatch wordt, beweren de makers.

Hoe? In het leren horlogenbandje zitten onder meer bewegingssensoren, een trilmodule, een LED-lampje en een NFC-chip. Het enige wat eigenlijk onbreekt ten opzichte van smartwatches is een scherm.

Informatie oplezen of apps gebruiken kun je daardoor niet, maar de Unique biedt wel een fitnesstracker, notificaties van je telefoon (via trilsignaal en/of LED) en NFC-toepassingen. Daarnaast kun je bepaalde acties uitvoeren door op het bandje te tikken, bijvoorbeeld om een telefoongesprek te weigeren. Ook geeft het bandje een melding als je je telefoon ergens achterlaat.

Door de verschillende chips en sensoren en de accu is de Unique wat dikker dan een normaal horlogebandje. En net als een smartwatch moet je het bandje opladen met een draadloze oplader. Elke twee tot drie dagen, volgens de makers. Hij werkt samen met iPhones en Android-toestellen via een eigen app.

Unique ligt nog niet in de winkel, maar probeert geld op te halen via een crowdfundingcampagne op Kickstarter. Vanaf 139 dollar kun je het project steunen en een bandje ontvangen. Je hebt de keuze uit drie kleuren: licht bruin, donker bruin en zwart. Voor 499 dollar kun je zelf een bandje ontwerpen dat helemaal past bij jouw stijl en smaak via een speciale app.

De makers willen 50.000 dollar ophalen. Ze hebben een derde daarvan binnen en de campagne loopt nog 26 dagen. Als het doel wordt behaald, worden de eerste slimme horlogebandjes in april volgend jaar verstuurd.