Universiteit maakt interactieve kaart waarop elke inwoner van Amerika staat weergegeven

Hoe dichtbevolkt is Amerika eigenlijk? En hoe is de rassendiversiteit eigenlijk over het land verdeeld? De Universiteit van Virginia waagde zich aan deze vraagstukken en maakte een schitterende interactieve datavisualisatie van de VS, waarin de verspreiding van de bevolking goed te analyseren valt.

Op de kaart zijn in totaal 308,745,538 verschillende punten opgenomen die elk voor 1 persoon staan: Een blauw puntje is een blanke inwoner, de zwarte bevolking wordt als groene puntjes aangegeven, rood zijn de Aziaten, Latino’s oranje en de overige etnische groepen worden als bruin weergegeven.

Waar de kaart paars kleurt, is goed te zien dat raciale diversiteit vooral optreedt in en rondom de grote steden. Omdat de kaart interactief is kun je zover inzoemen dat je al deze gegevens echter ook weer per wijk kunt bekijken, waardoor de kleuren vaak weer uiteen worden getrokken.

Een goed voorbeeld daarvan volgens de makers is Minneapolis-St Paul, waar de scheiding tussen Aziatische, blanke en zwarte wijken zeer duidelijk is. De kaart maakt daarmee goed duidelijk in welke steden in Amerika segregatie op dit moment nog een groot probleem is. De zes meest gesegregeerde steden in de VS zijn op dit moment New York City, Nassau-Suffolk, Newark, Philadelphia, Baltimore en Washington D.C.

Eerder maakte ook MIT al een interactieve kaart met elke inwoner van Amerika, maar deze gaf ons nog geen inzicht in de etnische verdeling van het land. De  kaart van Virginia University is in zijn geheel te raadplegen via deze site.

inwoner-kaart-new-york-city