Universiteit Twente maakt printen op nanoschaal mogelijk

Op de Universiteit van Twente zitten ze nooit stil. Onderzoekers aan de universiteit hebben namelijk een nieuwe nanotechnologie ontwikkeld. Met behulp van deze technologie is het mogelijk om elektronica te printen.

De nieuwe ontwikkeling kan ook worden ingezet bij celonderzoek. De techniek zorgt ervoor dat er heel nauwkeurig geprint kan worden. Dit hangt onder andere samen met een nieuwe methode waarmee de vloeistof uit de printer wordt gedrukt. Dankzij deze nieuwe manier van printen is het mogelijk om op een schaal van 50 nanometer te printen. Belangrijk hierbij is dat de printkop geen contact heeft met het onderliggende materiaal. De vloeistof die uit de kop komt wordt door middel van  een elektrisch veld eruit getrokken. Door deze contactloze manier kan de vloeistof heel nauwkeurig verdeeld worden.

In de toekomst is het de bedoeling dat er een speciale 3D-printer komt die gebruik maakt van deze techniek. Volgens onderzoeker Joel Geerlings zal deze printer producten op nanoschaal kunnen ontwikkelen. Vooral bij celonderzoek zou deze printer goed van pas komen, aangezien dit soort onderzoeken gebruik maken van de kleinste objecten.