USA Freedom Act door congres: NSA mag geen Amerikaanse telefoontjes meer aftappen

Het heeft even geduurd, maar de USA Freedom Act is uiteindelijk toch door het Amerikaanse congres gekomen. De nieuwe wetgeving beperkt de mogelijkheden van de NSA enigszins, maar privacy-voorvechters vinden dat de maatregelen nog lang niet ver genoeg gaan.

De NSA heeft in ieder geval niet langer de bevoegdheid om telefoongesprekken af te luisteren en op te slaan. Deze opnames worden nu bewaard door telecommaatschappijen, al is het de vraag of dat betekent dat ze uit handen blijven van de overheid. De NSA moet nu een verzoek indienen als ze de opgeslagen gegevens willen inzien, terwijl de inlichtingendienst eerder ongelimiteerd zijn gang kon gaan.

De American Civil Liberties Union verwacht echter dat er weinig zal veranderen onder de USA Freedom Act. “Dit voorstel doet niets tegen de meest ingrijpende bevoegdheden van de overheid”, liet Jameel Jaffer weten namens deze instantie. De NSA mag bijvoorbeeld nog wel buitenlandse telefoongesprekken afluisteren. Hij kan echter weinig meer inbrengen, want de nieuwe wet is al ondertekend door Barack Obama.