In de V.S. wordt je straks geïnspecteerd door body scanners met AI

In de Verenigde Staten gaat een startup die financiering krijgt van Bill Gates een nieuw soort body scanners met kunstmatige intelligentie testen. Dit schrijft The Guardian. De eerste testen worden in Union Station in Washington DC, het metro-station Union Station in Los Angeles en op het vliegveld van Denver gedaan.

Een groot nadeel van de huidige body scanners is dat ze extreem traag zijn. Maar de Evolv, zoals de nieuwe scanner heet, kan de scan in een fractie van een seconde uitvoeren. Hiervoor gebruikt het computerzicht en machine learning, waardoor het geweren en bommen kan spotten. Daardoor kun je door een scanner lopen, zonder dat je hoeft te stoppen of langzamer hoeft te gaan. Een beveiliger in de buurt ziet op een tablet een signaal dat alles goed is, of een afbeelding van de persoon met opgelichte verdachte gebieden. De scanner zou 800 mensen per uur kunnen scannen, zonder dat je je sleutels, geld of telefoon uit je zakken hoeft te halen.

Werking

Denk overigens niet dat je dan maar met een plastic wapen naar binnen komt. De scanner herkent namelijk 3D-geprinte geweren en explosieven, en alles wat zowel van metaal als niet van metaal gemaakt is. Nadeeltje: de huidige scanners maken ook realistische afbeeldingen van hoe je er onder je kleren uitziet. Een leuke show voor de beveiliging dus, maar niet voor jou. De nieuwe scanner doet dit echter niet en de data wordt niet opgeslagen. Gebeurt dit wel, dan is het niet terug te leiden naar jou als individu.

De scanner heeft speciale, kleine antennes die radarstralen over iedereen heen stralen als ze door de poort lopen. Daarmee worden reflecties opgepikt en die worden naar de kunstmatige intelligentie gestuurd. Dit systeem is getraind om precieze patronen van allerlei objecten te herkennen. Daarnaast maakt de scanner een foto van je als je door de poort gaat, waardoor gezichtsherkenning te gebruiken is.

De drie locaties waar de scanner getest wordt, hebben dagelijks ruim 300.000 mensen aanwezig. In Los Angeles moet de test in november plaatsvinden, en die duurt drie tot vier dagen.

Eventuele problemen

Bagage kan echter wel een probleem zijn. Er wordt nog gekeken naar wat je mee kunt nemen door de scanner en wat er apart moet worden bekeken. De bedoeling is echter wel dat je alles bij je kunt dragen wat je normaal gesproken ook meeneemt. Geen irritante controles meer waarbij je je schoenen, pet, tas, telefoon, sleutels enzovoorts in een aparte bak moet leggen dus.

Ook maakt het bedrijf zich zorgen over problemen waarbij mensen onterecht worden bestempeld als iemand die iets gevaarlijks bij zich draagt. Gebeurt dit te vaak, dan moet de gevoeligheid omlaag gezet worden en komen daadwerkelijke gevaarlijke objecten er misschien wel doorheen. Het systeem zou dan niet erg nuttig meer zijn.