Valve en HTC stellen VIVE VR gratis beschikbaar voor ontwikkelaars

Valve en HTC hebben ervoor gekozen om de virtual reality headset ‘VIVE VR‘ gratis beschikbaar te stellen voor ontwikkelaars, zo meldt Slashgear. De bedrijven hopen hiermee ontwikkelaars te stimuleren om tot goede toepassingen te komen voor de VIVE VR, zodat de consumenteneditie straks optimaal benut kan worden.

Tussen al het geweld van de virtual reality headsets willen de bedrijven op deze manier hun plek veilig stellen in de steeds drukker wordende markt. Door de headset gratis beschikbaar te stellen, wordt het makkelijker om developers te vinden die toepassingen en apps voor de headset willen ontwikkelen. Het gros van de fabrikanten stelt zijn ‘developer edition’ beschikbaar voor ontwikkelaars tegen betaling, maar Valve en HTC hopen op deze manier de beste ontwikkelaars te vinden.

Overigens zullen niet alle ontwikkelaars gratis de beschikking krijgen over de VIVE VR. Valve zal zelf de ontwikkelaars selecteren, maar geeft wel aan dat het niet alleen de ‘grote’ namen zal uitverkiezen. Volgens het bedrijf maken ook ‘onbekende’ ontwikkelaars kans op de VIVE VR, als zij kunnen aantonen dat zij in staat zijn om ‘verbluffende’ virtual reality ervaringen te ontwikkelen.

De developerkits zullen naar alle waarschijnlijkheid volgende week verzonden worden naar de geselecteerde ontwikkelaars. De ontwikkelaarskit bestaat zoals verwacht uit de VIVE VR headset, twee controllers en twee basisstations om 3D bewegingen te registreren. Valve en HTC hebben aangegeven dat de consumenteneditie van de VIVE VR eind 2015 op de markt moet verschijnen.