Vorige week donderdag en vrijdag stonden in het teken van Border Sessions 2015, een jaarlijks terugkerend internationaal festival in Den Haag over technologie en maatschappij. Twee dagen lang waren er ongeveer 80 verschillende sprekers uit verschillende vakgebieden. Wij waren erbij en zetten de vijf belangrijkste onderwerpen voor je op een rijtje!
1. De door data gedreven gezondheidszorg
Als we de sessies op Border Sessions mogen geloven, gaat de gezondheidszorg de komende jaren flink op de schop. De oorzaak hiervan is het verzamelen van data, door bijvoorbeeld onze fitnesstrackers.
Tijdens de sessie: Precision Medicine vertelden Mark Bartlett en Danielaa Steinberger over het personaliseren van medicatie. Momenteel wordt medicatie vaak algemeen voorgeschreven aan de hand van je symptomen. Precision Medicine moet ervoor zorgen dat er medicatie kan worden voorgeschreven aan de hand van jouw genetische informatie.
Steinberger heeft daarvoor de tool Bio.logis ontwikkeld, die zorgt jouw genetische data gelinkt kan worden aan informatie over de werking van bepaalde medicijnen. Hierdoor kan het percentage medicijnen dat de voorspelde uitwerking heeft verhoogd worden.
Ook Wiro Niessen, hoogleraar Medische Beeldverwerking aan het Erasmus MC en TU Delft vertelde over het meenemen van individuele verschillen tussen mensen op basis van data voor een bepaalde behandeling. Wiro vertelde: “Bij de behandeling van kanker kun je bijvoorbeeld voorspellen wat voor behandeling de grootste kans van slagen heeft. Bij hart- en vaatziekten kun je vooraf aan de hand van risicofactoren al vaststellen wie je moet behandelen. Bij dementie zou je aan de hand van prognoses preventieve maatregelen kunnen nemen”.
Hij heeft onderzoek gedaan naar hoe, aan de hand van grote hoeveelheden hersenscans van mensen door de jaren heen, een systeem kan worden ontwikkeld waarmee alzheimer kan worden ontdekt, jaren voordat mensen klachten krijgen.
2. Het leven tussen de sterren
Rachel Armstrong (biologisch architect) stelde tijdens haar sessie op Border Sessions dat het leven zoals we dat nu kennen, ook anders kan. In plaats van een industriële visie op de ruimte los te laten, zoals de NASA bijvoorbeeld doet, benadert Armstrong de ruimte vanuit een biologisch perspectief en leven we binnen kort misschien wel tussen de sterren.
Door haar kennis van biologie en architectuur te bundelen, is ze opzoek naar een ecologisch en duurzaam systeem dat het leven tussen de sterren mogelijk maakt.
Ze richtte daarbij Black Sky Thinking op en wil dit onbekende gebied werkelijkheid maken door het ontwikkelen van nieuwe materialen die zich gedragen als levende cellen. Haar uiteindelijke doel is het ontwerpen van een duurzaam ruimteschip in de vorm van een bol, met een diameter van zo’n 20 kilometer. Deze bol moet aan de binnenkant plaats bieden aan ongeveer 500 mensen en levenslang door de ruimte kunnen zweven.
Als we dan uiteindelijk de ruimte gaan is het natuurlijk de vraag wie de baas is van de ruimte. Krijgt ieder land een even groot stukje met een aantal sterren, waarmee hij mag doen wat hij wil?
3. Hoe belangrijk is onze privacy?
Peter Sunde is mede-oprichter van The Pirate Bay en heeft als doel de maatschappij te veranderen en mensen en anders te laten denken. Samen met Addie Wagenknecht, kunstenares op het gebied van media, open source en hackers, presenteerde hij een tribunaal dat mensen veroordeelt op ethische basis, ongeacht het legaal of illegaal is.
De zaak die werd behandeld was de zaak omtrent Edward Snowden. Snowden is voormalig medewerker van de CIA en de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. In 2013 kwam hij in het nieuws, omdat hij informatie lekte over grootschalige spionageactiviteiten door de NSA op het internet.
Het panel stelde dat alles en iedereen wordt bekeken en dit misschien juist helemaal niet zo erg is. Volgens Jasmine Tesanovic (Woman in Black) is de misdaad en criminaliteit in kleine dorpjes veel lager dan in grote steden. Volgens haar komt dit doordat de sociale controle in kleine dorpjes veel groter is. Iedereen houdt elkaar in de gaten, iets waarmee volgens haar de misdaad en criminaliteit worden terug gedrongen. Moeten we alle data wel geheim willen houden?
4. De toekomst van (duurzame) energie
Steve LeVine is correspondent van Quartz en schreef het boek: ‘The Powerhouse: Inside the Invention of a Battery to Save the World’. In zijn sessie op Border Sessions vertelde LeVine onder andere over de geavanceerde lithium-ion batterij. Deze batterij wordt bijvoorbeeld gebruikt in Tesla’s.
Tesla bouwt momenteel in de VS een gigantische fabriek waarin de productie van batterijen extreem verhoogd moet gaan worden. Hierdoor moeten de batterijen flink goedkoper worden. LeVine gelooft erin dat er een superbatterij gaat komen die de wereld echt gaat veranderen.
Waar LeVine denkt dat nieuwe technologieën, bijvoorbeeld rondom batterijen, ervoor gaat zorgen dat wij beter met het milieu omgaan, denkt Kris de Decker hier heel anders over.
Kris de Decker vertelde in zijn sessie ‘Low Tech Cities’ over zijn idee rondom het verduurzamen van de samenleving. Volgens Decker kan technologie namelijk nooit voor een groene samenleving zorgen. Als we in de toekomst onze gehele maatschappij willen voorzien van groene stroom, hebben we volgens Decker twee keer zoveel grond als Nederland nodig om iedereen te kunnen voorzien.
Decker gaf daarom als alternatief dat we met zijn allen minder stroom moeten gaan gebruiken. Warmte en vervoer zijn volgens hem de grootste energieverbruikers. Daarom moeten we onze levensstijl aanpassen en weer lange katoenen onderbroeken gaan dragen.
5. Algoritmes
Het laatste onderwerp dat in de meerderheid van de sessies terug kwam is het gebruik van algoritmes. Door de vele data die we verzamelen wordt ook wel samengevat onder de term: Big Data. Deze data is immens om te kunnen analyseren en daarom worden algoritmes ontwikkeld. De angst van velen is dat computers hierdoor slimmer dan de mens worden.
De Deense datawetenschapper Joerg Blumtritt vertelde in zijn sessie op Border Sessions dat veel algoritmes een soort black boxes zijn. Bijna niemand weet op welke grond deze black boxes beslissingen nemen en dat is volgens Blumtritt een groot probleem. Hij stelt dat dit gereguleerd moeten worden. “Iedereen zou moeten weten op grond waarvan algoritmes welke keuze maken. En voor de mensen die niet zo technisch zijn, zouden er bijsluiters moeten zijn waarin de werking in gewone mensentaal wordt uitgelegd”, besluit Blumtritt zijn betoog.