Vanaf 2020 kun je als toerist naar ruimtestation ISS

ISS

Heb jij altijd al een reisje willen maken naar het International Space Station (ISS)? Vanaf 2020 kan dat, mits je diepe zakken hebt. NASA maakt het dan namelijk mogelijk om het ruimtestation als toerist te bezoeken, voor 35.000 dollar (bijna 31.000 euro) per nacht. Dat meldt de BBC.

Er komen twee korte, private astronautenmissies per jaar. Je mag namelijk maximaal 30 dagen op ISS blijven, en je moet daar komen via een Amerikaanse ruimtevoertuig. Daar zijn private, commerciële bedrijven dan weer verantwoordelijk voor. Die bedrijven moeten er bovendien voor zorgen dat de toeristen voldoen aan de medische en trainingseisen voor ruimtevaart.

De twee bedrijven die de reisjes gaan verzorgen zijn SpaceX en Boeing. SpaceX gebruikt daar zijn Dragon-capsule voor, die onlangs nog verwoest raakte bij een test. Boeing werkt aan een ruimtevoertuig genaamd de Starliner.

Voor het reisje naar ISS moet je overigens nog wel extra bijbetalen. Waarschijnlijk komt dat neer op ongeveer 60 miljoen dollar per vlucht, naast de 35.000 dollar per nacht om op ISS te blijven. De reisjes zullen dus niet beschikbaar zijn voor de ‘gewone’ toerist.

Privatisering

Overigens wordt ISS niet alleen opengesteld voor toerisme, maar ook voor andere commerciële en marketingkansen. Eerder werd commercieel gebruik van het ruimtestation nog verboden door NASA, en mochten astronauten niet meewerken aan onderzoek met een winstoogmerk.

NASA is echter niet de eigenaar van het ruimtestation. In 1998 begon de bouw van ISS, waarbij werd samengewerkt met Rusland. Rusland heeft de afgelopen decennia minder moeilijk gedaan over commerciële doeleinden. De Amerikaanse zakenman Dennis Tito reisde in 2001 bijvoorbeeld als eerste toerist naar ISS< toen hij Rusland 20 miljoen betaalde voor de reis.

Nu wordt ISS echter helemaal geprivatiseerd. De Amerikaanse president Donald Trump maakte vorig jaar bekend dat het ruimtestation vanaf 2025 niet meer door de overheid gefinancierd wordt.