Vanavond kun je de langste maansverduistering van de eeuw zien

Maansverduistering, bloedmaan

Vanavond kun je tijdens de hitte genieten van een bijzonder fenomeen. Dan verschijnt er namelijk een bloedmaan, het gevolg van een maansverduistering. En het is ook nog eens de langste maansverduistering van deze eeuw, meldt NOS.

Tijdens de maansverduistering verschijnt de maan als een bloedrode bol. Dit is het gevolg van de aarde die precies tussen de zon en de maan in komt te staan. Daardoor beweegt de maan zich door de schaduw van de aarde en komt er geen direct zonlicht op het oppervlak van de maan.

De maan kleurt dan rood, omdat het zonlicht dat langs de aarde schijnt door de dampkring wordt afgebogen naar de maan. En rood licht wordt het beste afgebogen. Dat levert natuurlijk mooie taferelen op, die wij vanavond graag bekijken.

Begin eclips

De maansverduistering begint al op 21.33 uur als de maan in Nederland opkomt. Het is dan echter nog heel erg licht buiten, waardoor je het schouwspel niet goed kunt zien. De maximale eclips is om 22.22 uur, en dan is het waarschijnlijk wel donker genoeg om de bloedmaan te kunnen zien. Om 23.14 uur eindigt de eclips.

In totaal duurt de verduistering dus een uur en drie kwartier. Daarmee is het de langste maansverduistering van deze eeuw. Als de eclips voorbij is, komt het zonlicht weer op het oppervlak van de maan en wordt deze weer helderder. Maar het zal wel ongeveer 2 uur duren voor de maan zijn normale kleur weer heeft.

Na vanavond moeten we weer even wachten op de volgende verduistering. Die is namelijk op 21 januari 2019 te zien in de ochtend. De eerstvolgende verduistering daarna is pas in september 2025.