Einde van een tijdperk: verberg je likes op Facebook en Instagram

likes instagram facebook

Sinds de komst van sociale media zijn likes populairder dan ooit. Of anders gezegd: ze laten zien hoe populair jij bent. Maar binnenkort zal hier verandering in komen. Facebook heeft namelijk aangekondigd dat er een optie komt om de likes te verbergen.

Dat wil zeggen dat je de duimpjes omhoog die jij ontvangt, kunt verbergen. Maar het kan ook andersom: je kunt de functie ook zo instellen, dat je zelf geen likes meer ziet op posts van anderen. De reden hierachter is om de druk die sociale media kan geven iets minder wordt. Facebook en Instagram hopen dat hiermee de ‘druk om te scoren’ minder wordt, waardoor jongeren ook minder snel gevaarlijke acties uithalen om te delen op de sociale media-platforms. Of dat daadwerkelijk een verschil zal maken, is natuurlijk nog even afwachten.

Geen likes

Adam Mosseri van Instagram vertelt: “Gebruikers moeten hun eigen gebruik weer onder controle kunnen krijgen.” Maar de makers willen er op deze manier ook voor zorgen dat Instagram laagdrempeliger wordt voor degenen die nu nog willen instappen. Het voelt voor nieuwelingen vaak alsof ze de strijd aan moeten gaan met accounts die al jaren bestaan, en dus al jaren bezig zijn met het opbouwen van hun bereik. Dat kan voor nieuwe accounts erg demotiverend voelen. Door de likes te verbergen, blijft het leuk voor iedereen.

Dit nieuws komt niet zomaar uit de lucht vallen, Facebook was in 2019 al bezig met het testen van deze functie.

Verschillende opties

De nieuwe functie zal in de komende weken beschikbaar worden voor Facebook en Instagram. Het kan dus nog even duren voordat jij deze functie daadwerkelijk kunt gebruiken. Als het dan zo ver is, kun je kiezen uit vier opties. Je kunt alle likes blijven zien, alle likes verbergen, alleen de likes op je eigen posts verbergen of juist de likes op posts van anderen verbergen.

Beeld: Wachiwit / Shutterstock.com