Verenigde Staten en Canada waarschuwen samen voor ransomware

Het Amerikaanse Department of Homeland Security en het Canadian Cyber Incient Response Centre waarschuwen gezamenlijk voor de toename van aanvallen met ransomware (gijzelsoftware). Dat meldt persbureau Reuters. Ransomware versleutelt gegevens, waarna de ‘gijzelnemers’ geld vragen om ze weer te ontsleutelen.

De waarschuwingen volgen op de meldingen van beveiligingsbedrijven die vrezen dat de toestand erger wordt. Dat komt omdat hackers steeds beter worden in het uitvoeren van dit soort aanvallen, terwijl bedrijven weinig maatregelen nemen om deze aanvallen tegen te gaan.

Hoewel de autoriteiten de nadruk leggen op bedrijven, zijn ook consumenten een geliefd doelwit van dit soort aanvallen. Zo werd vorige maand het besturingssysteem OS X van Apple getroffen door ransomware en meldde Kaspersky dat het aantal gevallen van ransomware op smartphones in 2015 was vervijfvoudigd ten opzichte van het jaar daarvoor.

De overheden raden het af om te betalen om je data terug te krijgen als je getroffen bent door zo’n aanval. Volgens hen zorgt betaling er namelijk niet voor dat de versleutelde bestanden worden vrijgegeven. Bovendien krijgt de hacker in zo’n geval ook vaak bankinformatie van zijn slachtoffers in handen.