Numrush

Verlies geen uren van je leven meer aan spullen zoeken dankzij de slimme trackers van Tile

Al sinds 2017 ben ik een groot fan van de producten van Tile. Niet omdat ik ze vaak nodig heb, maar wel omdat ze er altijd zijn in het geval dat dat wel zo is.

Een snelle introductie: het Amerikaanse Tile maakt sinds 2012 al compacte trackers om aan je sleutelbos, in je rugtas of om het bandje van je huisdier te doen. Via de gratis smartphone app voor Android en iOS kun je vervolgens je spullen opzoeken op de kaart óf een geluid laten afspelen bij het zoeken.

In de loop der jaren heeft het bedrijf al diverse nieuwe versies van hun trackers gelanceerd, waarbij ik sinds 2017 vast gebruiker ben van de Tile Sport en Tile Style. Sinds eind vorig jaar biedt het bedrijf echter een bijzonder interessant pakketje aan, de Tile Essentials.

Voor ieder wat wils

Het starterspakket van Tile bevat vier trackers en daar kom je feitelijk al een heel eind mee. Zowel qua functionaliteit als qua levensduur. Zo vinden we in de verpakking een Tile Slim, een Tile Mate en twee Tile Stickers.

Die laatsgenoemde zijn de nieuwste toevoeging aan de Tile-familie. De Stickers zijn twee kleine trackers die je makkelijk uit het zicht kunt plakken op je fiets, skateboard of juist op de kleinere hardware, zoals een tablet,  een afstandsbediening of de koker van je bril.

Ook de Tile Slim was voor mij een eerste kennismaking, alhoewel hij al een tijdje op de markt is. Deze dunne tracker op creditcard-formaat is bedoeld om in je portemonnee, bij je paspoort of in de binnenzak van je colbert te steken.

Levensduur

Als laatste vinden we een oude bekende, in een soort van nieuw jasje. De Tile Mate is de ideale tracker voor je sleutelbos en heeft als grote voordeel dat de batterij van de tracker te vervangen is. Niet dat je daar regelmatig mee aan de slag moet – de batterij in de Mate gaat zo’n jaar mee.

Helaas zijn de batterijen van de Slim en Stickers niet te vervangen, maar volgens de specificaties van Tile gaan de batterijen van deze trackers gemiddeld zo’n 3 jaar mee. Mijn ervaring met de Tile Sport en Style is dat deze schattingen behoorlijk kloppen. Beide trackers gingen in mijn geval gemiddeld iets meer dan een jaar mee – het heeft er natuurlijk ook mee te maken hoevaak je ze moet aanslingeren.

Locatie delen

Zoals gezegd kun je de trackers via Bluetooth koppelen met de Tile-app op je smartphone. Je kunt de locaties van de trackers vervolgens direct terugzien in de app, maar ze ook een geluid laten afspelen mochten ze zich niet in het zicht bevinden.

Andersom kunnen de trackers je ook weer helpen om je smartphone terug te vinden. Met een dubbele klik op de knop die op de Tile zit zal hij je telefoon laten rinkelen, zelfs als deze op stil staat.

Ook voor families biedt de app uitkomst. Je kunt de trackers die je gekoppeld hebt met je smartphone namelijk delen met een familielid. In het noodlottige geval dat je zowel je telefoon als je sleutels even niet kan vinden, kan zo iemand anders uit je gezin je alsnog helpen.

Conclusie

Zoals gezegd zijn de trackers van Tile de gadget die ik misschien wel het minst gebruik, maar er altijd zijn als ik ze nodig heb. Dat, of ze zijn er zodra ik ze gevonden heb via de app, de Google Assistent of mijn Apple Watch.

Natuurlijk zou het nog fijner zijn als de trackers als volwaardige GPS-trackers zouden werken en niet van een Bluetooth-verbinding met je smartphone afhankelijk. Het zou ze ook direct een upgrade geven van ‘handig om je verborgen spullen te vinden’ naar ‘aanvulling van je beveiligingspakket’.

Maar het zou zich ook direct vertalen in het prijskaartje. En dat terwijl je voor dit bedrag een behoorlijke sloot aan mogelijkheden krijgt geboden.

Vier trackers voor 55 euro. Op zoek naar slimme trackers voor je gear, kun je dit pakket eigenlijk niet negeren. Je bent een dief van je eigen portemonnee, die je waarschijnlijk kwijt bent en nu eerst even moet gaan zoeken.

De Tile Essentials pack kost €54,99 en is te koop bij onder andere Bol.com, Coolblue en Amazon.