Vermiste Argentijnse onderzeeër gevonden dankzij autonome drones

Onderzeeër drones

Een Argentijnse onderzeeër raakte ruim een jaar geleden vermist. Nu is het voertuig weer gevonden, dankzij een twee maanden durende zoektocht met autonome drones, meldt Quartz. Het gaat om apparaten van Ocean Infinity, dat stelt “de meest geavanceerde vloot aan autonome voertuigen ter wereld” te hebben.

Ocean Infinity vond de overblijfselen van de onderzeeër ARA San Juan nadat het 24 vergelijkbare plekken had onderzocht. Uiteindelijk bleek het voertuig ruim 1.100 kilometer van de kust van Argentinië af te liggen, op een diepte van ongeveer een kilometer.

Het bedrijf gebruikte vijf autonome drones om te zoeken naar de vermiste onderzeeër. In het zoekvoertuig zaten drie officiers van de Argentijnse marine en vier familieleden van de vermiste bemanningsleden van de onderzeeër. Ocean Infinity bevestigde het wrak te hebben gevonden nadat het beelden van de drones bekeek.

Overigens krijgt Ocean Infinity wel betaald voor zijn zoektocht. De afspraak was dat als het wrak werd gevonden, het bedrijf 7,5 miljoen dollar zou krijgen. Werd er niets gevonden, dan kreeg het bedrijf niets.

MH370

Het bedrijf zoekt ondertussen ook naar het vermiste vliegtuig MH370. Daar gold eenzelfde contract voor: als het wrak wordt gevonden, krijgt het bedrijf 70 miljoen dollar. Maar dat contract gold slechts 90 dagen, die inmiddels verstreken zijn, en het vliegtuig is nog altijd niet gevonden.