Staat de verwarming bij jou ook alweer aan? Je bent niet de enige: de herfst is echt begonnen. De temperatuur buiten is flink gedaald en dat zorgt er ook voor dat het binnen een stukje kouder wordt. De verwarming aan, dan maar. Of is het verstandiger om toch maar die dikke trui uit de kast te pakken en het aanzetten van de verwarming zo lang mogelijk uit te stellen?
Dít kost het als je je verwarming een graadje hoger zet.
Verwarming aan
Hoeveel het precies gaat kosten verschilt natuurlijk per persoon, maar vooral per huis. Is deze goed geïsoleerd, of voelt het aan als een tochtgat als de wind net in de verkeerde richting staat? Als je enkelglas hebt, gaat hier een hoop warmte door verloren. Tot slot verschillen de stookkosten behoorlijk als je in een appartement, rijtjeshuis of vrijstaand huis woont.
Hoewel de kosten flink uit elkaar lopen, is één ding in ieder geval zeker: je kunt een hoop geld besparen door die verwarming nog even níet aan te zetten. Milieu Centraal maakte vorig jaar bekend dat het ongeveer 100 euro per jaar kost om de verwarming één graad hoger te zetten. Omgedraaid betekent dit dus dat je 100 euro per jaar kunt besparen, door die verwarming juist niet een graad hoger te zetten.
Hogere energieprijzen
Dit jaar zal het helaas allemaal net even anders in elkaar steken. De energieprijzen zijn ongelooflijk gestegen en dat betekent dat je, ondanks laag energieverbruik, aan het einde van het jaar waarschijnlijk bij moet leggen. Mensen met een variabel energietarief zullen volgend jaar waarschijnlijk honderden euro’s extra aan energie moeten betalen. De energietarieven zijn inmiddels al twee keer zo hoog ten opzichte van vorig jaar en de prijzen blijven nog steeds stijgen.
Tips om te besparen
De prijzen zullen waarschijnlijk nog wel even door blijven stijgen, dus is het geen gek idee om hier (ook al is het maar een beetje) op te besparen. Hoe je dat het beste kunt doen? Volgens Milieu Centraal is het isoleren van je huis de simpelste manier om te besparen. Plak radiatorfolie achter je radiatoren om ervoor te zorgen dat het warmer wordt in je huis of plak tochtstrips waar nodig. Maar er zijn nog meer manieren om te besparen:
- Korter douchen. De gemiddelde Nederlander doucht vijf keer per week zo’n negen minuten per keer. Volgens Milieu Centraal kan dat korter en minder vaak.
- Houd ramen en deuren gesloten. Daarmee voorkom je dat de warmte vervliegt en verlies je geen extra energie.
- Kleed je binnenshuis warmer. Dan kan de thermostaat lager, of hoeft-ie zelfs helemaal niet aan.
- Zet de thermosstaat ’s avonds een paar graden lager, maar niet te laag. Zet ‘m bijvoorbeeld op 17 graden wanneer je gaat slapen of de deur uit gaat. Het is verstandig om de thermosstaat een uur voordat je daadwerkelijk naar bed gaat, al wat lager te zetten. Nóg handiger is een slimme thermosstaat, die dit automatisch voor jou doet.
- Verwarm alleen de kamers waar je verblijft. De verwarming in je slaapkamer kun je waarschijnlijk best wel uit zetten, het is tenslotte beter om in een koele kamer te gaan slapen.