Verwoest monument uit Syrië is terug dankzij 3D-print

Een belangengroep voor het behoud van cultureel erfgoed heeft een 2000 jaar oud Syrisch monument 3D-geprint. Het gaat om de Arch of Triumph uit de Syrische stad Palmyra. Dat meldt de BBC. Het project is opgezet door het Digital Institute of Archaeology, een organisatie die het gebruik van digitale middelen, waaronder 3D-printen binnen de archeologie wil stimuleren.

De originele triomfboog werd in oktober 2015 opgeblazen door Islamitische Staat. De replica is een derde kleiner dan het origineel en staat momenteel op het Trafalgar Square in Londen. Volgens de BBC is het de bedoeling dat de boog over enkele dagen al begint aan een wereldreis, om in verschillende grote steden tentoongesteld te worden. Uiteindelijk moet hij naast het origineel in Palmyra terecht komen. De groep die zichzelf Islamitische Staat noemt werd een aantal weken verdreven uit die historische stad.

Het kunstwerk kostte 200.000 Britse pond (ongeveer 250.000 euro). Het marmer werd gedoneerd door Egypte. Met de replica wil het Digital Institute of Archaeology een statement maken tegen wat het noemt een ‘voortdurende bedreiging tegen geschiedenis en erfgoed’. Hiermee doelt het specifiek op de verwoestingen die IS in Palmyra heeft aangebracht, hoewel de stad nog grotendeels overeind staat. Met het project willen de initiatiefnemers het debat over het belang van het behoud van dit erfgoed aanzwengelen.