Veiligheidsspecialisten ontdekten dat de gesprekken tussen Hello Barbie en het kind voor derden toegankelijk waren. Zo zocht Hello Barbie automatisch verbinding met ieder netwerk met de naam ‘barbie’ en waren de servers waar Hello Barbie mee werkt volgens de specialisten niet goed beveiligd.
Cybercriminaliteit en verzekeringen voor bedrijven
Al langer bestaan er daarom cyberverzekeringen voor bedrijven en instanties om vermogensschade te dekken wanneer deze wordt veroorzaakt door computer en IT-systemen. Verzekeraars proberen hiermee in te spelen op de steeds verder ontwikkelende vormen van internetcriminaliteit.
Internetcriminaliteit wordt de laatste tijd vaak verward met de term hacken. Hacken is echter slechts een van de vormen van internetcriminaliteit. Internetcriminaliteit is namelijk een verzamelnaam voor online vormen van criminaliteit waar bijvoorbeeld ook virussen, ransomware, cryptoware, koop- en verkoopfraude, identiteitsfraude, DDoS-aanvallen en grooming onder vallen.
Onder andere Klap, Aon en Interpolis bieden zo’n speciale cyberverzekering aan die bescherming moet bieden tegen het verlies van data, cyberaanvallen, systeeminbraak, boetes en verloren winst door netwerkproblemen.
Overzicht hack-aanvallen over de gehele wereld door softwarebeveiliger Norse
Persoonlijke ‘cybercrimeverzekering’
Sinds kort zijn bedrijven echter niet meer de enige die zich kunnen verzekeren tegen internetcriminaliteit. De Franse verzekeraar AXA is de eerste verzekeraar die bescherming wil bieden tegen de risico’s van het internet voor privépersonen.
De speciale verzekering biedt onder andere verzekering tegen de aantasting van je online reputatie, indentiteitsdiefstal, frauduleus gebruik van betaalmiddelen en geschillen met internethandelaren. Zeker met het groeiende Internet of Things lijkt dit een waardevolle verzekering.
Geschil met internethandelaar
Toch moet je wel even de kleine lettertjes lezen. Zo wordt er onder de 150 euro en boven de 5000 euro niets vergoed.
Online aankopen
Daarnaast zijn online aankopen alleen verzekerd wanneer deze gekocht worden bij professionele verkopers uit de Benelux of Frankrijk. Aankopen op veilingsites als Ebay en Marktplaats, de meest gebruikte en risicovolle plekken om iets te kopen, zijn uitgesloten van dekking.
Identiteitsfraude
De D@ylife Protect-verzekering belooft om je online reputatie en identiteitsfraude, door bijvoorbeeld op internet geplaatste teksten of beelden, te dekken. Er kan echter niet gegarandeerd worden dat er schadelijke berichten over of beelden van jou geheel van het internet verdwijnen. Er wordt wel geprobeerd om de schadelijke berichten zo moeilijk mogelijk vindbaar te maken. Belangrijk is dat fysieke reputatieschade zoals omzetverlies of emotionele schade door schadelijke berichten niet wordt vergoed.
Frauduleus gebruik betaalmiddelen
Ook voor het frauduleus gebruik van betaalmiddelen ben je eigenlijk al verzekerd. In de meeste gevallen wordt dit al vergoed door de eigen bank. Als je een aankoop met je creditcard doet, zijn je aankopen meestalk 180 dagen verzekerd.
Waar ben je dan eigenlijk wél voor verzekerd?
De cyberverzekering lijkt dan ook een beetje op oververzekering. In veel gevallen is namelijk de fabrikant verantwoordelijk en verzekerd voor de gevolgen van internetcriminaliteit. Als het connected deurslot wordt gehackt en je halve inboedel wordt gestolen, dan kun je de schade in de meeste gevallen verhalen op de fabrikant van het deurslot. Ook als de gesprekken die je kind hield met de Barbie op het internet staan kan de fabrikant verantwoordelijk worden gesteld, al kom je dan wel in ene juridische procedure terecht.