Virtual reality en reality komen samen: Disney toont hoe je een echte bal vangt terwijl je een VR-bril op hebt

Virtual reality is tof, maar mist nu soms nog het fysieke element. Wanneer je een bal gooit voelt dat nog erg nep, doordat je fysiek geen bal voelt. Daar brengt Disney nu verandering in. Door een nieuwe technologie is het mogelijk om zowel virtueel als in realiteit een bal te gooien, of te vangen. Zo wordt een potje honkbal straks veel realistischer.

Voor VR bestaan er al handschoenen, zodat je precies ziet waar je hand is en er bestaat ook al een pak dat je laat voelen wat je in de virtuele wereld ziet. En een bal gooien klinkt misschien niet als een baanbrekende vernieuwing, maar stel je voor dat je straks daadwerkelijk voelt hoe je in een gevecht de vijand vastpakt en hem op de grond gooit. Dat is uiteindelijke het ultieme doel waar dit onderzoek het begin voor is: het voelen wat je in de virtuele wereld ziet.

Veel potentie

In onderstaande video is te zien dat Disney een voorspellend systeem heeft ontwikkeld dat de beweging van een bal volgt en in realtime voorspelt waar hij heen gaat. Met die data kan in VR getoond worden waar de bal is en welk traject hij aflegt, zodat degene met de bril op hem daadwerkelijk kan vangen.

Disney heeft geen plannen om de toepassing verder te ontwikkelen, maar de mogelijkheden zijn duidelijk. Nu staat iemand nog een balletje over te gooien in een lege ruimte, maar straks pitcht hij in de finale van de World Series terwijl er 50.000 man toekijkt.