Virtueel kleien zonder vieze handen met Leap’s Freeform

Ik ben een ontzettende fan van de Leap Motion. Daarvoor heb ik meerdere redenen, maar waar ik me telkens weer over verbaas als ik het apparaat in actie zie, is de ontzettende nauwkeurigheid die de betaalbare hardware oplevert. Toch blijven de creatieve toepassingen van de Leap nog een beetje achter.

Het was dringen geblazen bij de demo van het Utrechtse Rhinofly, dit voorjaar tijdens de eerste editie van Bright Day. Het bureau had zojuist een korte uitleg gegeven van de Leap Motion en hun eerste grote usecase  laten zien. Daar wilde het publiek graag zelf mee aan de slag.

Maar het blijft voor mijn gevoel daarna toch een beetje stil. En dat is gek, want iedereen lijkt overtuigd van ‘perceptual computing’; van Microsoft’s Kinect en Sony’s Move tot Intel’s beschikbare fondsen voor creatieve developers.

Dat idee had Leap ook en daarom lanceerde het begin deze maand Freeform, een gratis stukje software waardoor we eindelijk meer gevoel krijgen bij de verschillende mogelijkheden die de Leap Motion biedt.

Het idee is simpel: op je scherm een klomp virtuele klei en een setje gereedschappen. Ga je gang.

leap_gif

Freeform is absoluut niet als professionele designtool bedoeld, maar is absoluut een krachtige demonstratie van de mogelijkheden en – wederom – de finesse die de Leap Motion kan overbrengen. Hoewel het gek blijft om zonder tegendruk te werken, merk je het verschil tussen ‘harder’ en ‘zachter’ ‘drukken’ in de klei en kun je al snel nuances aanbrengen.

Het blijft vooral bij inspiratie overigens, want Freeform is absoluut niet vrij van bugs en kleine gekke dingetjes. Laten we hopen dat we snel meer mooie dingen mogen verwachten met de Leap!