‘Visa en Mastercard heroverwegen betrokkenheid bij Libra-munt van Facebook’

Facebook, Libra

Facebook kondigde in juni aan dat het een eigen cryptovaluta aan het ontwikkelen is, en daarbij een coalitie opzette met partners als Visa en Mastercard. Niet lang daarna werd duidelijk dat deze partners – net als diverse wereldleiders en banken – hun twijfels hadden bij de munt. En nu zouden Visa en Mastercard hun betrokkenheid heroverwegen.

Naast Visa en Mastercard zouden ook andere financiële partners hun bijdrage heroverwegen, schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Die twijfels volgen nadat Europese en Amerikaanse overheden kritiek uitten op de munt.

Partners moeten naar vergadering

De partners zijn bang dat er onderzoek komt van regelgevers, waardoor leidinggevenden van sommige partners de verzoeken van Facebook om het project publiekelijk te ondersteunen hebben afgewezen.

Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat Facebook moeite heeft om Libra op schema te houden. Ingewijden stellen dan ook dat beleidstopmensen van de partners van Libra – een groep genaamd de Libra Association – naar een vergadering in Washington D.C. zijn ontboden.

Op 14 oktober moeten vertegenwoordigers van de bedrijven ook naar Genève, om daar onder meer een raad van bestuur aan te wijzen. Dat blijkt uit een memo die de Amerikaanse krant heeft ingezien.

Libra

De Libra van Facebook moet snelle, goedkope betalingen en geldoverschrijvingen voor iedereen ter wereld mogelijk maken. Gebruikers kunnen de munt inzetten om zowel voor offline als voor online diensten te betalen. Daarmee vervangt het dus deels de nationale valuta van landen.

Maar als Facebook geen netwerk van financiële partners heeft die de valuta kunnen omzetten in Libra en retailers die de munt accepteren bij betalingen, dan wordt het bereik van de munt flink beperkt. Daar zijn dus die partners voor, die ook onderdeel zijn van de non-profit Libra Association. Die organisatie, gevestigd in Zwitserland, moet toezicht houden op de munt.

De munt is echter onderwerp van kritiek. Het Amerikaanse Congress heeft al zorgen geuit over privacy-zaken, waar Facebook inmiddels een twijfelachtige reputatie bij heeft. Europese landen zijn bang dat de valuta een risico is voor financiële stabiliteit en dat de munt gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld het financieren van terreur en marktdominantie.

Foto: Shutterstock.com