Visa komt in april met ’token gebaseerde’ contactloze betaalmethode voor Europa

Visa, het bedrijf achter de welbekende Visa creditcard, gaat ’token gebaseerd’ betalen via smartphones mogelijk maken in Europa, zo meldt The Next Web.

Hiermee breekt het bedrijf mogelijk een lans voor andere spelers als Apple Pay. Visa kondigt het nieuws zelf aan via een bericht op haar website.

Met de nieuwe manier van betalen kan een gebruiker via een smartphone betalen zonder dat alle gegevens van de creditcard openbaar worden gemaakt. Het nieuwe systeem zal werken via eerder genoemde ’tokens’.

Een token is een reeks cijfers of karakters die willekeurig wordt aangemaakt en in enkele gevallen slechts eenmalig te gebruiken is. De token autoriseert een persoon of organisatie om eenmalig een handeling uit te voeren, in dit geval een betalingsopdracht.

Hierdoor is het mogelijk om te betalen via je creditcard zonder dat je accountgegevens onthuld worden. De nieuwe betaalmethode zou de gegevens van een creditcardhouder beter moeten beschermen.

Via deze methode zou ook de komst van Apple Pay in Europa wel eens in een versnelling kunnen komen. Voor de introductie van Apple Pay in de Verenigde Staten werkte Apple al samen met Visa, American Express en Mastercard om de dienst zo veilig mogelijk te maken.

Nu Visa de beveiligde betaalmethode ook in Europa wilt aanbieden, lijkt de kans groot dat Apple Pay hierdoor eerder dan verwacht zijn intrede kan gaan doen in Europa. Betaalgegevens via Apple Pay worden via deze methode nooit met winkels of derde partijen gedeeld, wat één van de voorwaarden is van Apple.