Visa laat je afrekenen met een ring

Contactloos betalen is flink in opkomst. Niet langer hoef je je pincode in te vullen bij kleine aankopen, je pas tegen het apparaat aanhouden is genoeg. En ook smartphones laten je dankzij onder meer Apple Pay en Android Pay eenvoudig en snel betalen. Visa doet nu aan deze trend mee, door een creditcard in een ring te stoppen.

Vanaf nu kun je met Visa’s systeem eenvoudig betalen: je houdt je ring tegen het apparaat en je hebt betaald. Vergelijkbaar met hoe we nu al contactloos betalen met onze pinpas dus, maar dan op een iets stijlvollere manier.

Visa contactloos betalenIn de ring zit een NFC-chip, waardoor je bij iedere winkel die contactloos betalen accepteert kunt afrekenen. Het idee erachter is dat je niet langer naar een pas of een telefoon hoeft te zoeken, zodat afrekenen nog sneller en eenvoudiger wordt.

De ring wordt nu verspreid onder 45 atleten die deze zomer naar de Olympische Spelen in Rio gaan. Of de ring later nog verder verspreid wordt, is niet bekend. Het kan dus alleen om een technologische demonstratie gaan, waarmee Visa wilt laten zien wat we tegenwoordig met contactloze betalingen kunnen doen. Overigens is het eenvoudig om kleinere apparaten hetzelfde te laten doen, dus misschien komt Visa later nog wel met andere wearables met eenzelfde functionaliteit.

Overigens is dit niet de eerste slimme ring, er zijn al tal van andere gelanceerd op Kickstarter die je ook contactloos laten betalen. Maar volgens Visa is dit de eerste die daadwerkelijk te gebruiken is met een account van hen, dus het mogelijk dat de eerdere fabrikanten nooit de ondersteuning kregen die ze nodig hadden. Overigens is het ook nog maar de vraag of een dergelijk gadget in Nederland zou aanslaan, aangezien het hier om creditcards gaat en we die veel minder gebruiken. Contactloos betalen is hier wel populair: volgens de laatste cijfers hebben we dat in 2015 bijna 135 miljoen keer gedaan.