Australië gaat paspoortcontrole op vliegvelden vervangen door gezichtsherkenning

De Australische overheid wil dat gelande passagiers op vliegvelden gecontroleerd worden met gezichtsherkenning, een vingerafdrukscan of een irisscan. Dat schrijft het Australische dagblad The Sydney Morning Herald. Daarmee moeten handmatige en elektronische paspoortcontroles verleden tijd worden.

Hoe het systeem er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Het Australische hoofd van de grensbeveiliging, John Coyne, zegt tegen The Sydney Morning Herald dat reizigers mogelijk door een gang moeten lopen, waar biometrische data automatisch verzameld en gecontroleerd worden, zonder dat de passagier stopt met lopen.

In juli moet op de luchthaven van Canberra een pilot plaatsvinden. Daar moeten passagiers van een aantal vluchten naar Singapore en de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington van het systeem gebruikmaken. In november volgen grotere vliegvelden, zoals Sydney en Melbourne.

Seamless Traveller

Volgens The Sydney Morning Herald wil de overheid dat de controle van 90 procent van de reizigers in 2020 automatisch plaatsvindt. Het initiatief om controle via biometrische data in te voeren is in 2015 van start gegaan. Voor dit zogenoemde Seamless Traveller-project is 94 miljoen Australische dollar vrijgemaakt.

“Met behulp van deze technologie kunnen we reizigers voordelen bieden terwijl we de nationale veiligheid blijven bewaken”, zei Peter Dutton, de minister van Immigratie en Grensbewaking, toen. Volgens hem kunnen medewerkers van vliegvelden dankzij het systeem beter op verdachte personen letten.