VN: Datingapps zorgen voor hiv-epidemie onder Aziatische homojongeren

Grindr

Onder Aziatische jongens groeit het aantal hiv-besmettingen, doordat jongeren vaker onveilige seks hebben door de opkomst van dating-apps. Dat komt naar voren uit een onderzoek dat de VN heeft uitgevoerd. Het probleem is het grootste onder homoseksuele jongens, stelt het rapport.

Wereldwijd daalt het aantal hiv-besmettingen, behalve in Oost-Azië in de leeftijdsgroep 10-19 jaar. Het gaat om 220.000 geregistreerde besmettingen, maar waarschijnlijk zijn het er in de praktijk nog veel meer. Uit gesprekken met jongeren komt naar voren dat dit waarschijnlijk veroorzaakt wordt doordat apps als Grindr seks een stuk toegankelijker maken.

Wing-Sie Cheng, hiv/aids-adviseur voor Unicef in Azië zegt tegen The Guardian:

Jonge homoseksuele mannen vertellen ons bijna allemaal dat ze nu mobiele datingapps gebruiken om af te spreken en dat ze daardoor meer vrijblijvende seks met meer verschillende mensen hebben. We weten dat dit soort risicovol gedrag zorgt voor de verspreiding van hiv.

In een aantal landen speelt mee dat homoseksualiteit illegaal is en dat jongeren zich daarom niet snel laten testen. Grindr, één van de populairste datingapps voor homomannen, maakt daarom actief reclame dat gebruikers zichzelf regelmatig moeten laten testen. Volgens experts heeft dat helaas niet veel zin, omdat gebruikers de meldingen snel weg klikken.

Volgens de VN doet het probleem zich nu vooral voor in Azië, maar zou het ook elders in de wereld de kop op kunnen steken.