Volgens de CEO van JPMorgan hebben bitcoins geen toekomst

Volgens de CEO van de bank JPMorgan Chase, Jamie Dimon, is er geen toekomst weggelegd voor virtuele munteenheden. Hij legt uit dat overheden nu nog terughoudend zijn om zich negatief uit te spreken over virtuele munteenheden, maar volgens Dimon blijft dat niet lang zo.

Tijdens een vragenronde op de Fortune Global Forum liet de CEO zich kritisch uit over virtuele munteenheden. Hoewel de bitcoin, één virtuele munteenheid zonder centrale bank, in een week in waarde verdubbelde, zorgt dit niet voor optimisme bij banken.

Voor Dimon is het simpel: overheden zijn terughoudend om bitcoins te verbieden omdat ze bang zijn technologische vooruitgang op deze manier te remmen. Maar als virtuele munteenheden populairder worden twijfelt Dimon er niet aan dat overheden deze simpelweg verbieden.

Er gaat nooit een echte virtuele munteenheid zijn in de wereld die niet gecontroleerd wordt door een overheid. Er is geen overheid die lang opgezadeld blijft zitten met een virtuele munteenheid. De virtuele munteenheid als in de bitcoin tegenover de Amerikaanse dollar, dat gaat stoppen. Geen overheid gaat daar aan meewerken, een virtuele munteenheid die geen rekening houdt met grenzen en niet gecontroleerd kan worden. Dat gaat niet gebeuren.

Dimon is wel te spreken over de achterliggende technologie van onder andere bitcoins, de blockchain. In de zogenaamde blockchain houdt een netwerk van computers de munteenheid in stand. Hierdoor is het moeilijk voor overheden om invloed uit te oefenen op bijvoorbeeld bitcoins omdat er niemand direct verantwoordelijk voor is. Dimon kan het zich wel voorstellen dat deze techniek gebruik wordt in combinatie met de Amerikaanse dollar.