Zelfrijdende Volkswagen Sedric komt voorrijden met één druk op de knop

Het lijkt soms of Volkswagen meer conceptauto’s ontwerpt dan gewone auto’s Binnen slechts een paar maanden toonden ze een concept voor de elektrische auto van de toekomst, een autonome variant van hun bekende hippiebusje en een Volkswagen I.D. die in 2025 volledig autonoom moet gaan rijden. Nu hebben ze een geheel nieuwe elektrische, zelfrijdende conceptauto getoond: de Sedric.

Interessant aan de Sedric is dat je hem op kunt roepen met een knop. Die knop geeft vervolgens aan wanneer Sedric voor komt rijden en je in kunt stappen Verder heeft het gekleurde signalen en vibreert de knop, waarmee een slechtziend persoon naar de auto wordt geleid. De auto zelf is geheel zelfrijdend, zonder dat je zelf ooit in hoeft te grijpen.

De auto is een idee van wat Volkswagen in de komende jaren wil gaan doen op het gebied van autonome voertuigen. Zo kun je tegen de auto praten zodra je instapt, bijvoorbeeld over waar je heen wilt en hoe je er komt. Volgens Volkswagen zelf kun je met het systeem praten zoals je ook met een persoonlijke assistent zou kletsen.

Volkswagen Sedric

De auto heeft ruimte voor vier passagiers en kan gebruikt worden in zowel vloten van zelfrijdende voertuigen als voor individuele klanten. Onderweg kun je de voorruit bovendien gebruiken als entertainmentsysteem. De ruit is namelijk een groot OLED-scherm waar van alles op kan verschijnen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een dutje te doen tijdens het rijden.

Toekomst

Dat Volkswagen hoog inzet op autonoom rijden, blijkt wel uit het verhaal over de Sedric tijdens een autoshow in Genève. CEO Mathhias Mueller vertelde volgens persbureau Reuters namelijk dat het bedrijf diverse specialisten aan heeft genomen en miljarden wil gaan besteden aan alleen autonoom rijden.

Verdere details gaf Mueller niet, maar dat betekent wel dat we de komende jaren waarschijnlijk meer zelfrijdende voertuigen gaan zien van Volkswagen. Net zoals van bijna alle andere autofabrikanten overigens.