Sonos lanceert Playbase: Een extreem dunne soundbar die je letterlijk onder je tv plaatst

Hij was al uitgelekt, maar nu is hij ook officieel aangekondigd: de Sonos Playbase. Een nieuwe draadloze soundbar waarmee je muziek kunt afspelen, maar die vooral bedoeld is om onder je tv te plaatsen. En dan ook letterlijk ónder je tv, want het een soort een plateau waar je je tv op zet. Speciaal bedoeld voor mensen die hun televisie niet aan de muur hangen.

De Sonos Playbase is nog geen 6 centimeter hoog, maar is desondanks een volwaardige Sonos speaker met fantastisch geluid. Dat mag ook wel, want hij kost je maar liefst 800 euro. De speaker bestaat uit 10 verschillende elementen die zorgen voor een vol geluid. Dankzij speciale software lukt het Sonos zelfs om het geluidsveld grote te maken dan de speaker zelf. Desondanks zie je bijna niet dat het een speaker is: hij is strak en plat, zonder zichtbare naden. Er zit echter een grill aan de voorkant met 43.000 kleine gaatjes waardoor het geluid naar buiten komt.

Giles Martin, Sound Experience Leader van Sonos, zegt over het ontwerp:

De uitdaging bij Playbase was om hem er van alle kanten prachtig uit te laten zien zonder af te dingen op onze principes over design, akoestiek, technologie en functionaliteit. We waren obsessief in onze benadering en bij elke beslissing weerstonden we de verleiding om er ook maar iets in te stoppen dat niet nodig was. We hebben alles volledig vanuit het niets ontworpen om de perfecte vorm te vinden en het is onze dunste en mooiste speaker tot nu toe geworden.

Sonos Playbase

Je sluit de Playbase aan op je tv via een optische audiokabel. De soundbar ondersteunt geen HDMI en je kunt hem dus ook niet gebruiken als een hub voor externe apparatuur, zoals gaming consoles en set-topboxen. Wel zit er een ethernet-aansluiting in, mocht je hem bedraad op je netwerk aan willen sluiten (standaard werkt hij via wifi).

Microfoon

Opvallend is dat er geen microfoon in de Playbase zit. Dat terwijl Sonos vol inzet op de integratie met virtuele assistenten, zoals Amazon Alexa en Google Home. De bedoeling is dat je je muziek kunt bedienen via deze assistenten, maar daarvoor heb je dus wel een ander apparaat (bijv. een Google Home of Amazon Echo) nodig. De Playbase zelf kan -ook na een software-update- niet luisteren naar je commando’s en vragen.

Alle andere slimmigheden die Sonos de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, zitten er wel in. Zo kun je met Trueplay de speaker automatisch tunen. Met behulp van de microfoon(s) in je smartphone past de speaker het geluid aan op de kamer waar hij instaat. Het enige wat je hoeft te doen is even rond te lopen in je kamer met je smartphone in je hand, terwijl je het Trueplay-programma hebt geactiveerd.

Ook handig is dat de Sonos Playbase een nachtmodus heeft en een optie spraak te versterken, speciaal voor tijdens het tv kijken als je je buren niet wilt storen of je stemmen helderder wilt laten klinken. De speaker ondersteunt alle bekende streamingdiensten voor het luisteren van muziek en je kunt de Playbase uiteraard koppelen met anderen Sonos-speakers in huis.

De Sonos Playbase is verkrijgbaar in zwart en wit en is vanaf volgende maand te koop. Mensen die al Sonos-speakers hebben, kunnen hem alvast reserveren.

Sonos Playbase