Volledige collectie van het Rijksmuseum binnenkort ook digitaal te bekijken

Rijksmuseum De Nachtwacht

Het Rijksmuseum en Dell Technologies slaan de handen ineen. Deze twee delen samen namelijk de missie om kunst en geschiedenis bereikbaar te maken voor iedereen. Het gaat waarschijnlijk nog zo’n twee jaar duren, maar dan kan iedereen de volledige collectie van het Rijksmuseum ook bezoeken.

Hoger niveau

Dat het Rijksmuseum online gaat, is niets nieuws. Als een van de eerste musea ter wereld stelt het Rijksmuseum al sinds 2012 grote delen van zijn collectie voor iedereen beschikbaar via Rijksstudio. Deze website is dankzij de spelers van Vriendenloterij ontwikkeld. Maar brengt Dell Technologies dit naar een hoger niveau: Dell gaat de totale collectie van 1,1 miljoen kunstwerken en geschiedenisobjecten verder digitaliseren.

Dat betekent dat je straks óók de meest uitgebreide Rembrandt-verzameling ter wereld gewoon via de website of de app in hoge resolutie kunt bekijken, downloaden en delen, waar dan ook ter wereld. Om dit te kunnen realiseren maakt het Rijksmuseum gebruik van diverse opslag-, virtualisatie- en serveroplossingen. Hierbij zet het museum laptops, desktops en monitoren van Dell Technologies in voor zijn medewerkers.

Operatie De Nachtwacht

Maar niet alleen bij het digitaliseren speelt Dell een grote rol, ook bij operatie De Nachtwacht – het grootste onderzoeks- en restauratieproject ooit naar Rembrandt’s beroemdste meesterwerk – maakt Dell zich onmisbaar. Er zijn scans en foto’s gemaakt van elke centimeter van De Nachtwacht, die zijn opgeslagen en verwerkt met kunstmatige intelligentie en machine-learning door opslagoplossingen van Dell Technologies. Dit zorgt ervoor dat de restauratoren meer informatie krijgen over bijvoorbeeld de verf en werkwijze van Rembrandt. Op die manier kunnen zij bekijken hoe het schilderij het beste behandeld en bewaard kan worden voor de toekomst.

Dankzij deze technologie is het ook voor het publiek mogelijk om in te zoomen op élke centimeter van het kunstwerk. Want het liefst sta jij zelf waarschijnlijk ook zo dicht mogelijk op de schilderijen, ondanks dat dit niet is toegestaan.

“Het Rijksmuseum is van iedereen”

Rob Hendriks, hoofd IT Rijksmuseum, zegt het volgende over dit project: “Het Rijksmuseum is van en voor iedereen. Daarom digitaliseren wij onze volledige collectie en maken deze vrij toegankelijk voor het wereldwijde publiek. Hierbij streven we naar dezelfde kwaliteit en beleving als bij een echt bezoek aan het museum. We zoeken daarbij steeds de grenzen van wat mogelijk is, zodat we de hele wereld online kunnen laten genieten van de meest gedetailleerde afbeelding van De Nachtwacht ooit. Hierbij is Dell Technologie als technologiepartner van groot belang.”

Beeld: Unsplash