Volvo start publieke test met 100 zelfrijdende auto’s in 2017

Terwijl we in Nederland eind dit jaar al met een zelfrijdende auto aan het testen slaan, gaat men in Zweden pas in 2017 aan de slag. Maar dan pakt men wel een tikkeltje groter uit: liefst 100 zelfrijdende auto’s gaan dan de weg op.

Onder de noemer Drive Me werkt Zweedse autofabrikant Volvo samen met de stad Gothenburg aan een grootschalig project voor zelfrijdende auto’s. Geen verrassing: de autofabrikant kondigde de samenwerking in 2013 immers al aan.

Wat wel opvalt: de doelstelling is om in 2017 maar liefst 100 autonome voertuigen publiek te testen. Niet op een afgesloten circuit en niet bestuurd door getrainde experts.

In een korte persconferentie kon Volvo’s hoofd van R&D, Peter Martens, het niet na laten fors uit te halen naar zijn collega’s bij Mercedes-Benz en Audi:

Het is relatief makkelijk om een prototype of showmodel in elkaar te schroeven en die vervolgens met 250 kilometer per uur over een afgesloten circuit te laten racen of om een huiskamer op vier wielen te bouwen en te verkondigen dat dit de auto van de toekomst is.

Volgens Martens is Drive Me in alle opzichten een gecompliceerder project: “Er komt zoveel meer bij kijken wanneer je een auto daadwerkelijk in het verkeer gaat zetten. Dat is levensecht en vele malen complexer dan alles wat we tot nu toe gezien hebben.

It’s relatively easy to put together a mockup or a show car which drives around race circuits with 250 kilometers [per hour] or put living rooms on four wheels and pretend that this is the car interior, how it looks like in 10 years. It’s much more complicated and much more real-life to really put the cars into the traffic where it’s the most complicated situation.”