Voormalig NSA-medewerker gaat schuldig pleiten voor enorme datadiefstal

Een voormalig door de NSA ingehuurde medewerker die ervan wordt verdacht 50 terabyte aan data te hebben gestolen, gaat daarvoor schuldig pleiten. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van woensdag ingediende rechtbankdocumenten. De man zou zijn schuld op 22 januari willen bekennen.

Het gaat mogelijk om de grootste diefstal van overheidsgeheimen ooit, schrijft Reuters. De verdachte, Harold Martin, zou gedurende twintig jaar geheime documenten hebben meegenomen naar zijn woning in de staat Maryland. Wat hij met die gegevens deed, is niet bekend.

Martin werd in augustus 2016 gearresteerd. Hij werkte bij de NSA via een extern bedrijf, Booz Allen Hamilton. Dit is hetzelfde bedrijf waar Edward Snowden voor werkte toen hij in 2013 gegevens over het spionageprogramma van de NSA naar buiten bracht.

Voor het stelen van de documenten hangt Martin een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd.

Lek

In december pleitte een andere NSA-medewerker schuldig in een vergelijkbare zaak over een lek bij de NSA. Nghia Hoang Pho werkte op zijn thuiscomputer aan gevoelige hacksoftware voor de NSA. De medewerker werkte als ontwikkelaar voor het hackteam van de NSA, Tailored Access Operations (TAO). Het doel van dit team is om inlichtingen te verzamelen door computers van buitenlandse overheden binnen te dringen.

Hoewel de verdachte volgens aanklagers geen slechte intenties door thuis aan de software te werken, overtrad die daarmee wel interne regels. Bovendien gebruikte de verdachte software van het Russische antivirusbedrijf Kaspersky op zijn thuiscomputer. Het gebruik van die software is binnen de NSA verboden.

De zaak kwam aan het rollen nadat Israëlische geheime dienst de bestanden van de NSA herkende en de Amerikaanse inlichtingendienst daarover inlichtte.