‘Voormalig politiek adviseur Steve Bannon wilde Facebook infiltreren’

Steve Bannon

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal tijdens het sollicitatieproces van Facebook? Steve Bannon, de voormalig politiek adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, wilde het in augustus 2016 mogelijk weten. Volgens Buzzfeed probeerde hij namelijk in zijn eerdere rol als baas van de conservatieve website Breitbart te infiltreren in dat proces.

Buzzfeed zou e-mails in handen hebben waar dat uit blijkt. Chris Gacek, die werkte bij de conservatieve lobbygroep Family Research Council, bracht het idee op. Hij mailde namelijk dat Facebook een “Public Policy Manager” zocht. Vervolgens stelde hij voor om kandidaten van verschillende politieke stromingen aan te dragen. Het idee was dat die mensen vervolgens aan Bannon zouden rapporteren.

Bannon zou volgens de mails enthousiast zijn geweest en het door hebben gestuurd naar voormalig Breibart-techredacteur Milo Yiannopoulos. Yiannopoulos mailde het op zijn beurt weer door naar een groep freelancers die voor hem werkte. Een van die freelancers reageerde: “Het lijkt lastig om dat te doen, zonder dat ze hiervan op de hoogte raken.”

Doel

Het doel achter het infiltreren van Facebook was om te ontdekken of het sociale medium vooroordelen had over sollicitanten. Oftewel: om te zien of een extreemrechts of juist een links persoon aangenomen zou worden, of dat Facebook hier problemen mee zou hebben.

Het is echter niet duidelijk of er ook daadwerkelijk iemand voor Breitbart gesolliciteerd heeft op de positie. Daarnaast weten we niet of Bannon en Gacek echt wilden dat er iemand zou worden aangenomen.

De baan ging uiteindelijk naar een ex-werknemer van voormalig president Barack Obama.

De afbeelding boven dit artikel werd beschikbaar gesteld onder de Creative Commons-licentie door Gage Skidmore.