Wetenschappers maken systeem om je te laten inloggen met je hartslag

Tegenwoordig zoeken we naar talloze manieren om gemakkelijk in te loggen. We hebben al irisscanners, vingerafdrukscanners en wachtwoorden. Maar wetenschappers van de Amerikaanse University at Buffalo hebben een nieuwe mogelijkheid toegevoegd: je hartslag. Het idee beschrijven ze in een paper.

Het systeem gebruikt een Doppler-radar die altijd je hartslag en je hart meet. Nadat je hebt ingelogd kan het systeem dus nog steeds controleren of jij wel echt achter je computer of je smartphone zit. Daardoor is het systeem volgens de wetenschappers veilig en mogelijk zelfs effectiever dan je normale wachtwoord of bijvoorbeeld een irisscan.

Om het extra veilig te maken wordt niet alleen je hartslag gemeten, maar ook de geometrie van je hart, de vorm en de grootte. Dat is belangrijk, want een hartslag kan wel lijken op die van een ander, maar er zouden geen mensen zijn met identieke harten. Bovendien verandert je hart niet.

Het duurt echter wel even voor je kunt inloggen: het systeem heeft ongeveer acht seconden nodig om je hart te scannen. Een monitor kan je hart vervolgens steeds blijven herkennen. Groot voordeel van dit systeem is dat je geen contact hoeft te maken met een apparaat.

Draadloos

Er waren al wel systemen die je hart kunnen meten, maar daar moest je elektroden voor op je lijf plaatsen. De wetenschappers claimen dat dit het eerste systeem is dat helemaal draadloos werkt. Overigens zijn er volgens de wetenschappers geen gezondheidsrisico’s. De radar heeft namelijk een lagere signaalsterkte dan wifi-routers. Daardooor zou het net zo veilig zijn als een router.

Uiteindelijk moet het systeem zo klein worden dat het in een hoek van je toetsenbord geplaatst kan worden, of zelfs in een smartphone. Dat is nog eens gemakkelijk inloggen!