Waarom Apple volgende week een iWatch lanceert maar de verkoop ervan nog even uitstelt tot 2015

De geruchtenmachine rondom Apple draait weer op volle toeren deze weken. Vorige week melde techblog Re/code ineens dat er op 9 september ‘zeker een iWatch zal worden gelanceerd’. Dat zouden ze hebben vernomen uit betrouwbare bronnen, en omdat Re/code wel vaker Apple geruchten juist heeft voorspelt, nam zo’n beetje elke technologie site het bericht over.

Een dag later echter, meldde hetzelfde blog dat de iWatch naar alle waarschijnlijkheid pas in 2015 op de markt verschijnt. Bullshit alert much? Niet als beide geruchten waar blijken te zijn. Volgens Business Insider is het zelfs niet meer dan logisch dat de aankondiging en daadwerkelijke lancering van een Apple wearable zo ver uit elkaar liggen en het heeft één hele simpele reden: Apps.

Volgens het artikel op BI nam de verkoop van iPhones pas een vlucht na de lancering van de iPhone 3G, het eerste toestel dat was uitgerust met de iOS App Store waarin mensen zelf apps konden downloaden. Zo lang er nog geen apps voor de iWatch bestaan, zal het product dus eigenlijk nog in grote mate oninteressant zijn voor het grote publiek.

apple_iphone_sales_trend-4e6fa4c-intro

Ga maar na, het zijn de apps die je smartphone op dit moment persoonlijk en voor jou relevant maken. Sommigen zijn verslaafd aan Facebook en Whatsapp, anderen lezen liever nieuws via Flipboard of gebruiken de Runkeeper app wanneer ze gaan hardlopen. Hoe je je telefoon gebruikt is voor iedereen anders, en dat is met een wearable niet anders.

Het ontbreken van goede, relevante apps is zeker hetgeen producenten zoals Samsung maar ook Google op dit moment parten speelt. Tuurlijk, met een Google Glass kun je foto’s maken en navigeren, en een Gear S is handig als je gaat hardlopen. Maar dat is voor lang niet iedereen een reden om zo’n device aan te schaffen. Een uitgebreidere keuze aan apps voor deze devices mogelijk wel.

ap120307021945

Als we de geruchten rondom de iWatch mogen geloven gunt Apple developers de komende maanden dus eerst de tijd om met een aantal goeie apps op de markt te komen. In tegenstelling tot eerdere berichten dat de iWatch al in oktober zou verschijnen, heb je dus nog even de tijd om je app aan te passen of deze in zijn geheel opnieuw te bouwen.

Alle voorspellingen ten spijt, weten we helaas pas volgende week dinsdag echt meer over de nieuwe iPhone 6 en eventuele iWatch. Tot die tijd, is het helaas niet meer dan dankbaar schrijfmateriaal voor kwijlende tech bloggers.