Waarom deze video van Zondag met Lubach wereldwijd viraal moet gaan

Arjen Lubach & team hebben inmiddels een reputatie hoog te houden als het om virale content gaat. Scoorden ze eerder dit jaar al een wereldwijd kijkcijferkanon met ‘America First, The Netherlands Second‘ en een zeer veelbelovend ogende remake van Game of Thrones, gisteravond presteerden de programmamakers van de VPRO het opnieuw om een potentiële internationale viralhit op te leveren.

Zondag met Lubach

Lubach haakte in zijn programma Zondag met Lubach zeer scherp in op een bericht eerder deze week waarin bekend werd dat Facebook zich gaat wapenen tegen wraakporno door gebruikers te vragen hun naaktfoto’s op te sturen naar de site. Nee, dit is geen 1 april grap. Het bedrijf roept je daadwerkelijk op om je privacy weg te geven zodat zíj die voor je kunnen waarborgen.

Hoe dan? Facebook claimt je naaktfoto’s alleen te gebruiken om een soort digitale vingerafdruk te maken. Mocht er ooit een foto op de site worden geupload met die zelfde ‘vingerafdruk’ dan wordt deze automatisch geblokkeerd. En zo hoef je nooit meer bang te zijn dat jaloerse ex-en ineens jouw foto online kunnen zetten. Klein detail: Je naaktfoto’s staan wel ergens op een server bij Facebook. Die er niks mee zegt te doen. Sterker nog: Facebook belooft de foto’s na gebruik te vernietigen.

Vertrouwen in Facebook

De vraag is natuurlijk hoe groot is ons vertrouwen eigenlijk is in diensten zoals Facebook of Google. Ja, deze bedrijven garanderen onze veiligheid en privacy. Nu. Over 3 jaar. Maar hoe zit dat over 10, 20, 30 jaar? Wie bepaalt wat er dan met je (naakt)foto’s gebeurt? Misschien heeft de overheid er wel toegang tot. Of hackers. Alles wat op het net staat is potentieel openbaar.

De grappige video van Zondag met Lubach had niet misstaan in een cyberthriller als The Circle en geeft pijnlijk weer in wat voor precaire situatie we ons op dit moment begeven qua privacy. En alleen al daarom verdient deze video het om opnieuw wereldwijd viraal te gaan. Zodat iedereen zich af kan vragen wat eigenlijk normaal is. Iedereen, inclusief Mark Zuckerberg zelf.