Waarom Samsung Google links laat liggen voor nieuwe smartwatch

Samsung lanceert in april twee nieuwe smartwatches, de Gear 2 en de Gear 2 Neo, de nieuwe versies van de Galaxy Gear die vorig jaar werd gelanceerd. Het komt echter onverwacht dat Samsung geen gebruik meer zal maken van Google’s Android als besturingssysteem maar van Tizen, een open source besturingsysteem dat wordt ontwikkeld door onder meer Samsung en Intel.

Er wordt gezegd dat Samsung hiermee afstand probeert te nemen van Google om zo minder afhankelijk te worden van de software en diensten van Google. Samsung zelf geeft echter als officiële reden de verbeterde batterijduur en prestaties. Volgens Drew Blackard, directeur product planning bij Samsung, hebben de Gears die Tizen draaien tot twee dagen meer batterijduur terwijl de batterij even groot is. De originele Galaxy Gear met Android hield het maar ongeveer een dag vol.

Volgens Blackard komt dit omdat Andorid niet geoptimaliseerd is om te draaien op wearable apparaten zoals smartwatches. Hij zei verder dat Samsung niet op Google wilt wachten totdat ze dat probleem verhelpen. “Today, Android isn’t optimized as a wearable platform,” zegt Blackard. “In the meantime, Samsung has been working on Tizen for a long time.” Er zijn echter geruchten dat Google later dit jaar een lichtgewicht versie van Android zal lanceren voor wearable apparaten.

Zou Tizen een succesvol alternatief worden voor Android?