Stel: je wilt een digitaal vergrendelde deur openen. Vaak gaat dat met een viercijferige pincode. Maar die manier is niet feilloos. Zodra je jouw pincode intypt, loop je het risico dat die ‘onderschept’ wordt door iemand die meekijkt. Als je de code digitaal verstuurt, via bijvoorbeeld wifi heb je eigenlijk hetzelfde risico. Hackers kunnen dan digitaal meekijken, door bijvoorbeeld jouw wachtwoord te onderscheppen. Gelukkig wordt er wel vaak versleuteling toegepast, waardoor jouw wachtwoord onleesbaar wordt, maar het is alsnog een risico.
Dit is allemaal te voorkomen met een oplossing die is gevonden door onderzoekers van de Universiteit van Washington. Zij bedachten een manier om een wachtwoord of pincode via je lichaam te versturen. Zo wordt de pincode onzichtbaar voor mensen die achter je rug staan mee te gluren en voor hackers die proberen draadloze signalen op te vangen.
Vingerafdrukscanners
Ze maken daarbij gebruik van de techniek van een vingerafdrukscanner of een touchpad van een laptop. Dat werkt zo: het lichaam is in feite het medium waarover de informatie verstuurd wordt. Om toegang te krijgen zou je normaal een viercijferige pincode in moeten voeren. Die pincode zit in jouw hoofd. Door hem in te tikken bevestig je in feite dat je toestemming hebt om de ruimte achter de deur te betreden. Maar: zoals gezegd, risicovol als iemand achter je rug meekijkt.
Stel dat je pincode niet in je geheugen, maar in de telefoon zit. Veel moderne telefoons kun je tegenwoordig ontgrendelen met een vingerafdrukscanner. Stel dat op de deur geen toetsenpaneel, maar ook een vingerafdrukscanner zit. Door op beide scanners een vinger te leggen, zou je het wachtwoord – de pincode – versleuteld via jouw lichaam naar de deur versturen. Zo kan niemand de pincode dus afkijken.
Het systeem zou overigens ook gebruikt kunnen worden voor wearables. Zeker als je daarmee gaat betalen is het belangrijk om zeker te weten dat diegene die hem draagt ook echt de eigenaar is. Deze technologie kan daar voor zorgen.