‘Wachtwoorden honderden Nederlandse bedrijven op dark web verkocht’

datalek, Cybercrime, hack, cyberaanval, dark web

Op een Russische website op het dark web worden ruim 900 wachtwoorden van Nederlandse bedrijven te koop aangeboden. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. De website kocht de wachtwoorden van vijf willekeurige bedrijven en stelt daarmee toegang te hebben gekregen tot onder meer medische dossiers van topsporters en webshopbestellingen.

Met die informatie is het voor hackers mogelijk om bedrijven en hun klanten af te persen. RTL Nieuws heeft de vijf bedrijven voor de bekendmaking van het nieuws op de hoogte gesteld.

De wachtwoorden geven toegang tot een computer van een bedrijf, die op afstand toegankelijk is voor anderen en een zwak wachtwoord heeft als beveiliging. Daar worden vaak gevoelige gegevens aangetroffen, zoals bedrijfs- en klantgegevens. Volgens RTL Nieuws gaat het veelal om MKB’ers.

Russisch platform

De inloggegevens staan op een Russisch platform voor hackers op het dark web, waar ze worden verkocht. De website heeft een volledige afdeling voor de verkoop van wachtwoorden. Daarbij kun je onder meer filteren op land, stad, internetprovider en besturingssysteem.

Daarnaast wordt aangegeven welke browsers er op de kwetsbare computer te vinden zijn en of er gebruik wordt gemaakt van e-mail, internetbankieren of webshops. De inloggegevens kosten tussen de 4 en 15 dollar per stuk.