WandaVision: Dit zijn alle easter eggs uit de achtste aflevering

WandaVision

In de een-na-laatste aflevering van WandaVision zijn we opnieuw veel meer te weten gekomen. We weten eindelijk wie Agatha is, wie Wanda is én hoe Westview een sitcom-dorp werd. En natuurlijk zat de aflevering weer vol met easter eggs, die wij graag voor je op een rij zetten.

Let op: heb je de eerste afleveringen van WandaVision nog niet gezien? Lees dan niet verder! Vanaf hier volgen namelijk spoilers.

Spoiler Alert

Terug naar eerdere films

In deze achtste aflevering van WandaVision gaan we terug naar het verleden, waarbij veel geschiedenis van Wanda anders lijkt te zijn dan we dachten. Zo zien we de kleine Wanda en Pietro in Sokovia, waar een oorlog plaatsvindt. De beide ouders worden – net zoals we in de Avengers-films al ontdekten – vermoord tijdens een explosie. De tweeling overleeft het wel, maar zit vast naast een niet-ontplofte Stark-bom.

Ook zien we hoe Pietro en Wanda als vrijwilligers meewerken aan experimenten van Hydra. Wanda komt daarbij in de buurt van Loki’s scepter, waar The Mind stone in zit. Als Wanda in de buurt komt, komt de Mind Stone uit de scepter en krijgt Wanda een visioen van zichzelf in de outfit uit de stripboeken.

Nog weer veel later ontdekken we hoe Wanda en Vision zo’n sterke band hebben gekregen. We zien de twee met elkaar praten vlak nadat Pietro overleden is. Vision steunde Wanda terwijl ze in rouw was om haar broer.

Wie is Wanda?

Al die beelden uit het verleden werden logischerwijs niet zomaar getoond. Nee, het is allemaal om duidelijk te maken wie Wanda precies is. Het feit dat de Stark-bom niet ontplofte is namelijk geen gelukje: waarschijnlijk heeft Wanda de explosie tegengehouden met haar magie. Dat Wanda haar magie al als kind kon gebruiken, suggereert dat deze al bestond toen ze geboren werd. Met andere woorden: Wanda kan zomaar een mutant zijn.

Die magie bleef vervolgens wat op de achtergrond, totdat Wanda blootgesteld werd aan de Mind Stone. Pas vanaf dat moment kwam haar macht zoals we deze nu kennen naar boven. En nadat Wanda alles verloren is en diep in rouw is, gebruikt ze die magie (mogelijk onbewust) om Westview om te toveren in de sitcom die we de afgelopen afleveringen hebben gezien. Daarbij maakte ze ook een nieuwe versie van Vision.

Agatha komt tot de conclusie dat Wanda Chaos Magie gebruikt, dat geassocieerd wordt met de Elder God Chthon. En dat maakt Wanda de Scarlet Witch, een naam die ze ook in de stripboeken draagt.

Dit is Agatha

Er werd al tijden gespeculeerd over de identiteit van Agnes, en in de zevende aflevering van WandaVision bleek inderdaad dat Agnes eigenlijk Agatha Harkness is (It was Agatha all along!). Maar wie is die Agatha dan precies? Fans van de stripboeken weten dat wel, maar voor de rest van ons is het fijn dat de achtste aflevering hier meer over vertelt.

In deze aflevering zien we dat Agatha al tijdens de with trials in Salem in 1693 bestond. Agatha kwam destijds in de problemen met haar eigen groep heksen (coven), omdat ze duistere magie zou hebben gebruikt. De coven -onder leiding van Agatha’s moeder – besluit Agatha te vermoorden, maar Agatha blijkt sterker en vermoordt juist haar coven.

Ook interessant: de moeder van Agatha draagt op een gegeven moment een soort kroon, die lijkt op die van Zhered-Na in de stripboeken. Als dat inderdaad het geval is, dan heeft de coven geleerd hoe ze magie uit Atlantis kunnen gebruiken en is het boek in de kelder van Agatha mogelijk de Tome van Zhered-Na.

WandaVision

Foto: Marvel/Disney+

Witte Vision

Niet alleen Wanda en Agatha komen dichter in de buurt van hun alterego’s uit de stripboeken, ook Vision lijkt een specifieke arc te gaan volgen. In de achtste aflevering van WandaVision ontdekken we dat Vision bij SWORD ligt. De organisatie probeert hem onder leiding van Hayward weer tot leven te wekken, maar dat blijkt lastig. Wanda weigert hem in ieder geval te helpen.

Maar uiteindelijk lukt het Hayward toch om Vision weer levend te krijgen. Tenminste, een versie van Vision. Deze Vision heeft namelijk een nieuw, wit uiterlijk. Dat uiterlijk lijkt verdacht veel op de outfit die Vision in de stripboekserie Vision Quest krijgt. In die serie wordt Vision ook uit elkaar gehaald en hersteld, waarna hij een emotieloze versie van zichzelf. Deze variant vindt het menselijk leven maar nutteloos, met alle gevolgen van dien.

Het lijkt er dus op dat Vision ook een nieuw verhaal gaat volgen en de vraag is natuurlijk hoe Wanda daarop gaat reageren.

Foto’s: Marvel/Disney+