Is IBM’s kunstmatige intelligentie Watson straks je nieuwe huisarts?

Als het aan IBM ligt is je volgende huisarts hun kunstmatige intelligentie Watson. Het bedrijf werkt namelijk aan een techniek om van Watson een veel effectievere medische tool te maken voor de doktoren van nu, schrijft Engadget. De bedoeling is dat het platform gaat leren hoe een gezond mens er van binnen uitziet en op basis daarvan kan herkennen als je een ziekte hebt.

Hoe een gezond mens er van binnen uitziet leert Watson door medische afbeeldingen te analyseren. Later moet het in afbeeldingen gaan herkennen waar een bepaalde ziekte zit, zodat artsen direct naar de zorgwekkende gebieden worden geleid. Wordt de data gecombineerd met de medische dossiers van patiënten, dan kan dit betekenen dat er een effectievere manier komt om serieuze ziektes te herkennen en te behandelen.

Het systeem van IBM wordt al langer gebruikt in de medische wereld. Zo kan de kunstmatige intelligentie voorspellen of een diabetespatiënt een lage bloedsuiker heeft, en assisteert het dermatologen door vragen te beantwoorden. Ook zoekt het systeem naar de beste behandeling voor kanker en wil het het toekomstige tekort aan doktoren aanpakken door een deel van het werk uit handen te nemen.

Het grote verschil is dat IBM nu ook computer vision-technologie gaat gebruiken en dus allerlei soorten afbeelding kan analyseren. Nederlandse onderzoekers toonden al eens aan dat daarmee alzheimer in een veel eerder stadium kan worden ontdekt.