Missouri gaat weg van zonnepanelen aanleggen

Een weg die energie opwekt. Er zijn al diverse initiatieven en onderzoeken naar geweest. Tot nu toe lijkt de meeste energie te kunnen opgewekt door niet zozeer gebruik te maken van het feit dat er auto’s overheen rijden, maar het feit dat het een gigantisch groot oppervlak in de openbare ruimte is. Daar kun je immers zonnecollectoren in plaatsen.

De startup Solar Roadways is één van de partijen die daar druk mee is. En het bedrijf heeft een mooie eerste klus binnengehaald. De Amerikaanse staat Missouri wil namelijk een deel van de Route 66 gaan uitrusten met zonnepanelen. Dat schrijft de Kansas City Star.

Het is geen langetermijnproject. Het moet nog dit jaar gaan gebeuren. Het geld is al binnen. En slechts een klein deel daarvan komt van de overheid; er is namelijk 2 miljoen dollar opgehaald via een crowdfundingcampagne op Indiegogo.

De wegdelen van Solar Roadways

Tegels met LED-verlichting

De zonnewegen van Solar Roadways bestaan uit zonnepanelen met daar bovenop een laag veiligheidsglas. Er is veel moeite gestopt om er voor te zorgen dat deze glaslaag niet te veel ten kostten gaat van de energieopbrengt. De weg bestaat uit een soort tegels die vervangen kunnen worden als er één kapot gaat. Hierdoor wordt het onderhoud aan de weg relatief makkelijk.

Om de boel af te maken zitten er geen verfstrepen op de weg. Dat is immers ontzettend ouderwets (en blokkeert de zon). Alle belijning bestaat uit LED-verlichting die uiteraard wordt gevoed via de energie die de weg opwekt.