Wet tegen 3D-geprinte wapens wordt verlengd in de VS

3D-geprinte wapens zijn in ieder geval de komende tien jaar nog verboden in de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering heeft dit dinsdag besloten door ervoor te kiezen de Undetectable Firearms Act voor tien jaar te verlengen.

In deze wet uit 1988 staat dat alle wapens die niet opgemerkt wordt door metaaldetectors verboden zijn. Hoewel in deze wet wapens die gemaakt zijn met 3D-printers niet letterlijk genoemd worden, is de wet ook op dit soort wapens van toepassing. 3D-geprinte wapens zijn namelijk gemaakt van plastic en worden dan ook niet gesignaleerd door een metaaldetector.

De huidige wet uit 1988 zou op 9 december aanstaande verlopen. Doordat 3D-printen steeds normaler wordt gevonden, ontstond de angst dat mensen bij het verlopen van deze wet een kans zouden zien om zelf wapens te gaan maken. President Obama moet zijn handtekening nog onder de wet zetten, maar dit levert naar verwachting geen problemen op.

Er gaan stemmen om de huidige wet uit te breiden. Representative Steve Isreal wil de huidige wet behouden met een aantal toevoegen. De toevoeging bestaat uit de tekst: “Two major components for a handgun (the slide/cylinder and the receiver) and three major components for a long gun, such as a rifle or a shotgun (the slide, receiver and barrel), be made of detectable and non-removable metal.”

Wat er met dit voorstel gaat gebeuren, is nog onduidelijk. De kans dat de hernieuwde wet nog wordt aangepast voor 9 december, is in ieder geval erg klein.