Withings Smart Body Analyzer laat meer meewegen dan alleen je gewicht

Wie anno 2013 nog niet over is naar een ‘connected weegschaal’ loopt hopeloos achter, lijkt het. Zo’n ouderwetse naald op een schaal kan echt niet meer, want voor een gezond lijf telt meer dan alleen je gewicht. Wij gingen aan de slag met de Withings Smart Body Analyzer.

Stoffige knapperd

Een knapperd is het sowieso, die WS-50. Net als zijn voorgangers is de weegschaal van het Franse Withings strak vormgegeven en heeft hij de beschikking over een kraakhelder LCD-display die je met duidelijke cijfers laat zien hoe de vlag er bij hangt.

Als eigenaar van zijn voorganger kan ik je in ieder geval van één ding verzekeren: zo schoon als hij uit de doos komt, zie je hem daarna niet vaak meer. De glazen plaat trekt ontzettend gemakkelijk stof aan en een voetafdruk is natuurlijk ook zo gemaakt.

Maar laat dat je vooral niet tegenhouden, want de Smart Body Analyzer is het dagelijks even oppoetsen meer dan waard!

WS-50-front-kg

Bluetooth setup

Het apparaat voor de eerste keer activeren en installeren is de gemakkelijke ervaring die je tegenwoordig van dit soort devices mag verwachten. Toch zit er een gekkigheid in de flow: je moet de eerste activatie via je smartphone of tablet doen, via Bluetooth. Dat is opvallend, want voor de verdere communicatie en synchronisatie met diverse diensten maakt de Withings Smart Body Analyzer gebruik van je wi-fi signaal.

Afijn, al vrij snel ben je over die drempel heen en is je apparaat klaar voor gebruik. Vanaf dat moment kun je accounts aanmaken en zal de WS-50 je herkennen wanneer je op de weegschaal staat, onder andere door je initialen te laten zien in het display. Via de bijbehorende app kun je ook instellen of je gebruik wil maken van kilogrammen en graden Celcius of toch liever sounds en Fahrenheit.

Wisselende metingen

Een overduidelijk voordeel van de weegschalen van Withings is de accuratesse waarmee ze je gewicht kunnen bepalen. Zelfs nieuwere modellen van bijvoorbeeld Fitbit komen niet in de buurt van de Fransen. Ook nu is de gewichtsmeting weer spot-on, terwijl ook de bekende vet- en spiermassa afdoende gemeten worden om je een goede indicatie van je fysieke samenstelling te geven.

Minder scherp zijn de nieuwe metingen die de WS-50 juist zo vernieuwend maken. Zo is daar de nieuwe toepassing om je hartslag te meten via de weegschaal. Deze meting blijkt vaak niet juist (op basis van steeds weer grote verschillen) of doet het helemaal niet.

Ook de zuurstofmeting die in de WS-50 zit, die gedurende de dag het zuurstofniveau in je slaapkamer moet analyseren, geeft vaak onduidelijke resultaten. Met name omdat je op het display niet echt kan achterhalen wat er nou precies staat.

Een financiële afweging

De WS-50 is een fantastische weegschaal, die je uiterst vlot en accuraat inzicht geeft in je fysieke gestel. Zeker in samenwerking met de apps (en eventueel de andere apparaten uit het Withings-ecosysteem) is de weegschaal een absolute aanwinst voor iedereen.

Dat is zijn voorganger, de WS-30, echter ook. Het verschil tussen beiden is het meten van de CO2 in de kamer, de hartslagmeting en een prijsverschil van zo’n vijf tientjes. De slimme WS-50 komt op € 149, terwijl de WS-30 voor € 99 te koop is.

Ben je op zoek naar een accurate gewichtsbepaling, doe je aan beide geen miskoop. Wil je graag wat meer elementen in afweging nemen bij het beoordelen van je fysieke gestel, is de Withings Smart Body Analyzer WS-50 je ‘go-to weegschaal’!

WS-50-thread-heart_kg