De afgelopen jaren zagen we dat de Wet van Moore – die inhoudt dat het aantal transistors op chips iedere twee jaar verdubbelt – steeds weer werd nageleefd. De chips werden namelijk steeds weer kleiner en ze werden steeds krachtiger, zonder dat ze groter werden of meer energie vroegen. Maar over vijf jaar lijkt dit voorbij te zijn.
De Semiconductor Industry Association, waar onder meer IBM en Intel bij horen, hebben een vooruitzicht gemaakt waarin ze verwachten dat transistors niet kleiner worden na 2012. Voornaamste reden is dat het misschien niet langer praktisch is op financieel gebied om ze steeds kleiner te maken. Bedrijven verdienen de kosten dan namelijk niet meer terug. Wel is er een alternatieve focus gevonden voor het bedrijf, namelijk 3D-chips en andere technologieën die ons helpen beter gebruik te maken van onze beschikbare ruimte.
Deze voorspelling staat overigens niet geheel op zichzelf. Er zijn steeds minder bedrijven die zich het kunnen veroorloven om mee te concurreren op de chip-markt. Op dit moment zijn Intel, GlobalFoundries, Samsung en TSMC de enige grote spelers die over zijn. En ook bij Intel zien we dat er minder snel nieuwe chips op de markt komen, onder meer omdat het steeds moeilijker wordt om transistors te verkleinen zonder problemen te veroorzaken.
De Wet van Moore neemt hiermee naar alle waarschijnlijkheid een pauze, maar blijft zeker wel bestaan. De wet zegt namelijk dat vooral de complexiteit van chips steeds groter wordt en met 3D en andere features kan dit zeker zo blijven. Bovendien hebben we het nu alleen over een voorspelling en niet over een garantie.
Overigens is dit niet voor het eerst dat er voorspeld wordt dat de Wet van Moore afloopt of zelfs helemaal stopt. In februari schreef het tijdschrift Nature dat de wet in maart zou aflopen. Dit bleek echter niet het geval te zijn.