Wetenschappers maken lens die kan inzoomen als je knippert

lens

Wetenschappers van de University of California San Diego hebben wel heel bijzondere contactlenzen ontworpen. Met hun lens kun je namelijk in- en uitzoomen, en dat ook nog eens door alleen maar te knipperen. Dat meldt Gizmodo.

Het gaat vooralsnog alleen om een prototype, dat nog niet helemaal functioneert zoals beloofd. Het prototype werkt nu alleen in een speciale opzet met diverse componenten, die veel kleiner moeten worden voordat een mens ze kan dragen. Ook moeten er allerlei elektrodes op de huid rond je oog komen, wil je dat het geheel werkt.

Toch is het prototype indrukwekkend. De lens zelf werkt op een vergelijkbare manier als je oog. Het prototype is gemaakt van rekkende polymeer films die hun structuur veranderen als er een elektrische lading door komt. Daardoor wordt de lens dikker of dunner.

Dat gedrag bepaalt wat je ziet, net als bij je oog. Door dikker of dunner te worden, verandert het focuspunt en verandert ook wat er scherp te zien is en wat niet.

Knipperen

Interessant is dat je de lens niet hoeft te besturen met knoppen of een app. De lenzen moeten namelijk de signalen die je oog genereren detecteren. Er zit namelijk een elektrisch veld in het weefsel rondom je oog, en er zit een verschil tussen de voor- en achterkant van je oog. De elektroden van het prototype meten die verschillen als je oog beweegt.

Met deze besturing kun je bijvoorbeeld automatisch hetgeen wat dichtbij is scherp in beeld brengen als je naar beneden kijkt. Denk bijvoorbeeld aan de woorden in een boek. Kijk je omhoog, dan wordt het scherpe beeld veel breder en dieper. Knipper je, dan kan de lens zelfs inzoomen.

Zoals gezegd moet er nog veel gebeuren voordat de lenzen op de markt kunnen komen, of zelfs maar door een mens gedragen kunnen worden. Maar dit kan uiteindelijk wel een interessant alternatief voor brillen worden.

Foto: Shutterstock.com