T-Mobile zet eerste 5G-verbinding met smartphone op

T-Mobile heeft in zijn 5G Field Lab voor het eerst een 5G-verbinding opgezet met een OPPO-smartphone. Het 5G Field Lab zit op het hoofdkantoor in Den Haag van de provider. Daar test het bedrijf de nieuwe mogelijkheden van de mobiele internetverbinding.

T-Mobile heeft sinds februari dit jaar een vergunning om te experimenteren in de 3,5 GHz-band met 100Mhz om de functies van 5G te testen in een live omgeving. Nu is het dus gelukt om een verbinding met een smartphone tot stand te brengen. Specifiek ging het om de OPPO Reno 5G.

De test geeft veelbelovende resultaten als het om internetsnelheden gaat. Bij de test werden downloadsnelheden tot maar liefst 850 Mbps gehaald. Ter vergelijking: op 4G halen we tot nu toe maximaal 400 Mbps. En dat lukt ook nog eens alleen door verschillende 4G-signalen te bundelen.

In de toekomst moet de snelheid van 5G bovendien nog eens verbeteren. Er zijn nu testlimieten voor de snelheden en latency.

Uitrol

Het duurt overigens nog even voor 5G voor ons allemaal beschikbaar wordt. In 2020 moet de landelijke uitrol plaatsvinden. Daar wordt begin volgend jaar de eerste 5G-frequentie voor geveild, de 700MHz.

Naar verwachting wordt de capaciteit van het netwerk in 2022 of 2023 groter, als de 3,5 GHz-frequentie geveild is.