Onderzoekers uit Australië en China hebben samen het dunste hologram-scherm ter wereld ontwikkeld. De digitale afbeelding is duizend keer dunner dan een menselijke haar, meldt RMIT University op zijn website.
Deze variant werd gemaakt met een nieuw kwantum-materiaal. Daardoor kan een erg dun materiaal toch veel lichtrefracties maken. Het licht verandert van richting, waardoor de holografische illusie ontstaat. Dankzij het speciale materiaal kan het licht erg vaak gebroken worden.
Het hologram is belangrijk, want het is een eerste stap naar hologrammen in apparaten als smartphones en tv’s. Groot voordeel is dat het beeld zonder 3D-bril te bekijken is vanuit verschillende hoeken, terwijl het de illusie van een driedimensionaal object wekt.
Probleem met andere hologrammen is dat ze veel te groot zijn voor elektronische apparaten, stelt professor Min Gu, die het project leidde. Die zijn namelijk vaak net zo groot en dik als het 3D-object dat ze weergeven. “Ons ultradunne hologram overwint die barrières.”
Smartphones
Als volgende stap willen de wetenschappers een dunne hologram-film maken die over LCD-schermen kan worden gelegd. Daardoor kan er een 3D-holografisch scherm gevormd worden. Maar om het beeld scherp te krijgen, moet het pixelformaat van het hologram minstens tien keer kleiner worden.
In de toekomst hopen de wetenschappers dat smartphones driedimensionale objecten voor hun beeldschermen kunnen projecteren. Daarnaast zien ze voordelen voor bijvoorbeeld medische toepassingen van hologrammen.