Wetsvoorstel verbiedt gebruik van Huawei-telefoons door ambtenaren VS

Elektronica van Chinese makelij, zoals Huawei en ZTE, mag binnenkort misschien niet meer gebruikt worden door Amerikaanse ambtenaren. Onder de naam ‘Defending U.S. Government Communications Act’ diende de Texaanse afgevaardigde Mike Conaway een wetsvoorstel in, dat het gebruik van Chinese telecommunicatie-apparaten door ambtenaren verbiedt. Dat meldt The Verge. Conaway ziet een gevaar voor de nationale veiligheid in het gebruik van het Chinese waar.

In het wetsvoorstel zegt Conaway dat Huawei banden heeft met de Chinese staatsleiders. Het elektronicabedrijf was samen met ZTE in 2011 al onderwerp van een onderzoek door het Huis van Afgevaardigden. De banden met de Communistische Partij van China en het Chinese leger werden toen al onderzocht. Dat zowel Huawei als ZTE weigerden mee te werken aan het onderzoek, hielp hun zaak niet. Huawei publiceerde als reactie een open brief waarin ze de aantijgingen ontkennen.

Kapersky ook geweerd

Het Russische Kapersky, dat onder andere antivirussoftware maakt, werd vorig jaar al geweerd door de Amerikaanse keten Best Buy. Kapersky zou banden hebben met de Russische overheid. De angst heeft er ook toe geleid dat de regering-Trump het gebruik van de software heeft beperkt.

Chinese bedrijven ondervinden steeds vaker last van de Amerikaanse overheid in hun pogingen handel te drijven in de Verenigde Staten. Onlangs trokken de Amerikanen al het kleed onder Huawei’s voeten vandaan toen die op het punt stond een grote deal met AT&T te sluiten.

Huawei’s CEO liet zich gaan op CES en vertelde het publiek wat hij dacht van de bemoeienis van de Amerikaanse overheid in de deal.