Wie heeft de grootste kans om dood te gaan in Game of Thrones seizoen 6?

Nog 6 nachtjes slapen en dan weten we eindelijk hoe het verder gaat met Jon Snow. En alle andere hoofdrolspelers van Game of Thrones natuurlijk. Voor de fans van de serie komt het als geen verrassing dat er ook dit seizoen waarschijnlijk weer een aantal hoofdrollen gaan sneuvelen: de producenten van de serie deinzen er namelijk nooit voor terug om de meest prominente karakters van de ene op de andere scene om zeep te helpen. Voor de kijkers vaak totaal onverwacht, getuige deze beelden van geschokte GoT fans bij het kijken van de veelbesproken Red Wedding aflevering:

Het verrassingselement van wie er leeft en wie er sterft lijkt één van  de grote succesfactoren van de serie: Zomaar hoofdpersonages afmaken terwijl de kijker ze net in hun hart heeft gesloten druist namelijk in tegen alle Hollywood wetten. Maar Game of Thrones fans zouden niet anders willen, het maakt de serie namelijk origineel en anders dan al het andere.

— SPOILER ALERT: Alleen verder lezen als je helemaal bij bent met GoT en niet bang bent voor een paar voorspellingen tav het komend seizoen —

Maar is het mogelijk om te voorspellen welke karakters dit seizoen het veld moeten gaan ruimen? Een groep wetenschappers aan de Technische Universiteit van München waagde zich aan het vraagstuk. Onder de noemer ‘A Song of Ice and Data’, komen zij deze week met een rapport waarin precies omschreven wordt hoe groot de kans is dat een bepaald karakter binnenkort dood gaat.

En dat betekent goed nieuws voor de fans van Jon Snow: volgens de wetenschappers is er namelijk slechts een kans van 11 procent dat hij de dodelijke messteken die hij in de laatste aflevering van seizoen 5 kreeg toebedeeld niet overleeft. Wie er het komend seizoen zo goed als zeker dood gaat is de huidige koning van Westeros, Tommen Lannister. De kans dat hij seizoen 6 niet overleefd is 97 procent volgens het onderzoek. Al hoef je daar bepaald geen geleerde voor te zijn: geen van de karakters die ooit als koning op de Iron Throne zat hield dat langer dan een paar afleveringen vol.

Schermafbeelding 2016-04-19 om 16.24.22

Schermafbeelding 2016-04-19 om 16.24.41

Schermafbeelding 2016-04-19 om 16.51.20

Andere personages die op de nominatielijst voor een vroegtijdige exit staan zijn Stannis Baratheon (96%), Daenerys Targaryen (95%), Davos Seaworth (91%) en Petyr Baelish (91%). En onder het kopje goed nieuws: De kans dat Sansa Stark om het leven komt is dit seizoen erg klein (3%), en ook Cersei Lannister (16%), Mace Tyrell (18%) en Roose Bolton (28%) hoeven voorlopig nog niet te vrezen voor hun hoofd.

Voor de Nederlandse fans is er goed en slecht nieuws ten aanzien van onze Nederlandse helden Michiel Huisman en Carice van Houten die in de serie schitteren: Carice’s personage Lady Melisandre komt er met 11 procent nog goed van af, maar de kans dat Daario Naharis (Huisman) dit seizoen niet overleeft wordt geschat op 89 procent. Sowieso hebben vrouwelijke personages minder te vrezen dan hun mannelijke tegenspelers: volgens de statistieken gaan er verhoudingsgewijs veel minder vrouwen dan mannen dood in Game of Thrones.

Schermafbeelding 2016-04-19 om 16.21.15

De kans is dan ook groot dat we in de eerste aflevering van Game of Thrones opnieuw kennis zullen maken met een hoop nieuwe karakters die de leemte van de personages op de dodenlijst zullen gaan opvullen. In een gemiddelde Game of Thrones aflevering komen de verhalen van 33 hoofdpersonages aan bod en in elke nieuwe verhaallijn worden gemiddeld vier nieuwe personages geïntroduceerd. Zie dat maar eens bij te houden.

De wetenschappers in München maakten voor hun onderzoek gebruik van machine learning en ontwikkelden zelf een eigen algoritme om de kansen te bepalen of een Game of Thrones karakter het komend seizoen gaat overleven of niet. Allerlei verschillende parameters spelen daarbij een rol, zoals de verwantschap met andere overleden karakters, de familie waartoe het personage behoort en hoe vaak hij of zij voor komt in het originele boek. In dit artikel leggen de onderzoekers uit hoe hun theorie precies tot stand kwam.

Of Game of Thrones toch voorspelbaarder is dan het lijkt, weten we pas over een weekje of 11.