Harvard-robot Root leert kinderen stapsgewijs programmeren

Een groep onderzoekers van Harvard heeft een robot ontwikkeld die kinderen moet interesseren om te gaan programmeren: Root. Het achthoekige apparaat werkt in samenwerking met een app, waarop kinderen if-this-then-that-combinaties kunnen

De ontwikkelaars willen dat Root gebruikt wordt in een klaslokaal en daar is hij dan ook voor ontworpen. Hij blijft namelijk met een magneetje plakken op een whiteboard en kan daar ook zelf tekeningen maken of het bord schoonvegen. De opdrachten worden uitgevoerd door commando’s die met simpele icoontjes zijn aan te geven, maar voor een extra uitdaging kunnen kinderen de commando’s ook op een tekstuele manier invoeren, net zoals echt programmeren.

De onderzoekers zouden graag zien dat kinderen beginnen met de simpele icoontjes, maar langzaam steeds meer interesse krijgen om de geavanceerde manier van programmeren uit te proberen. De ontwikkelaars bekijken nu hoe ze Root in elk klaslokaal kunnen krijgen. Volgens de onderzoekers zijn alle benodigdheden daar namelijk al aanwezig. Desondanks is de bijbehorende app, Square, op dit moment alleen beschikbaar voor iOS.